Jakiego kąkutera mi potrzeba

Zgodnie z tematem wydaje mi się, że będziecie lepiej wiedzieć, czego mi potrzeba.
Komputer będzie służył głównie do podstawowej obróbki zdjęć, wrzucania i delikatnej obróbki wideo z GoPro, ew. aparatu.
Do tego backup zdjęć z dysku Google na dysk zewnętrzny.
Z jednej strony myślałem o MacBooku Air, z jakimś 8Ram, nie dużym SSD.
Z drugiej jednak Mac mini będzie miał lepsze bebechy + niższa cena, ale będzie musiał być podłączony pod Tv, bo nie mam miejsca na biurko, monitor itp.

Która opcja wydaje się bardziej rozsądna i za co ewentualnie warto dopłacić biorąc któryś z tych komputerów?

MacBook Air z M4 16GB RAM ma wyjść jakoś po nowym roku. Jezeli nie będzie mieścił się w budżecie to M2/M3 pewnie trochę spadną ale celuj w 16GB RAM.

Mac mini jest super ale nie masz miejsca/monitora i nie zabierzesz go ze sobą w podróż.

3 polubienia

wszystko co stoi na Apple Silicon będzie spełniało twoje potrzeby. Ja bym w twoim szczególnym wypadku jednak celował w Aira, jeśli nie masz sensownych peryferiów do miniacza. M1 w zupełności wystarczy i będzie do kupienia za bardzo rozsądne pieniądze. A gdybyś znalazł gdzieś jeszcze wersje 16/512 to już w ogóle bajka.

5 polubień

Absolutnie nie rób sobie tego setupu: mini + tv. To nie jest komfortowe miejsce do pracy i nie będziesz z uśmiechem do tego siadał.

4 polubienia

Czemu nic windowsowego do takich zastosowań? Jaki masz budżet?

Też mi przez chwilę to przez myśl przeszło, ale no mam wszystko Applowskie, więc wydaje mi się, że ten kierunek będzie ok - telefony, iPady, HK itp
Co do budżetu to rzeczywiście pewnie Windows by bardziej pasował - nie więcej niż £1000, bo wiem, że to nie jest sprzęt pierwszej potrzeby.

1 polubienie

Sprawdzaj ceny w Costco, jak będzie jakaś oferta to kup online membership, chyba za £15. Tak kupiłem MBP w zeszłym roku.

1 polubienie

No właśnie widzę, że 15” jest w dobrej cenie - 16GB RAM 256SSD za £840, na Apple za £1300

1 polubienie

Istnieje taka specyfikacja czy na stornie się walnęli?
Air 15” M3 z 8GB RAMu? Na stornie Apple minimum dla Air 15” jest 16GB.

Do tego za £840 więc bardzo dobra cena.

Robili takie
https://www.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/apple-laptop-mba-15-8gb-256gb-midnight_1.bhtml

Apple już oficjalnie takich nie sprzedaje - kwestia AI

1 polubienie

I tu pojawia się problem bo cena bardzo kusząca, ale 8RAMu :confused:

Za tą samą cenę jest Air 13” M2 z 16GB

Przed ogłoszeniem MBP z M4, M3 i M2 miały 8GB RAMu. Po konfie wszystko zaczyna się zod16GB.

Zależy jak bardzo chcesz mieć większy ekran ale 8GB pamięci to trochę mało - Apple nie bez powodu podwoiło ostatnio RAM .

2 polubienia

nie bierz maszyny z 8GB ram. minimum 16, dysk w ostateczności 256 powinien wystarczyć ale lepiej juz do tych 512 dobić żeby później nie kombinować.

6 polubień

https://www.currys.co.uk/products/apple-macbook-air-13.6-2022-m2-256-gb-ssd-midnight-10273693.html?sv1=affiliate&sv_campaign_id=47868&awc=1599_1735992223_4a625e0720aff503920dea1922a23b51&srcid=369&xtor=AL-1&cmpid=aff~HotUKDeals~Discount%20Code~47868~Atolls+-+Community+-+UK&sv1=affiliate&sv_campaign_id=47868

1 polubienie

Polecam mój fenomenalny shortcut, bo wklejacie linki jak w średniowieczu :grin:

https://www.icloud.com/shortcuts/4ec1de3e59784d4ebb019991ef798332

8 polubień

I to jest dobra cena. Ale mimo wszystko poczekam na premierę Air z M4 i liczę na to, że ceny M2 i M3 spadną jeszcze bardziej.

2 polubienia