Zgodnie z tematem wydaje mi się, że będziecie lepiej wiedzieć, czego mi potrzeba.
Komputer będzie służył głównie do podstawowej obróbki zdjęć, wrzucania i delikatnej obróbki wideo z GoPro, ew. aparatu.
Do tego backup zdjęć z dysku Google na dysk zewnętrzny.
Z jednej strony myślałem o MacBooku Air, z jakimś 8Ram, nie dużym SSD.
Z drugiej jednak Mac mini będzie miał lepsze bebechy + niższa cena, ale będzie musiał być podłączony pod Tv, bo nie mam miejsca na biurko, monitor itp.
Która opcja wydaje się bardziej rozsądna i za co ewentualnie warto dopłacić biorąc któryś z tych komputerów?
wszystko co stoi na Apple Silicon będzie spełniało twoje potrzeby. Ja bym w twoim szczególnym wypadku jednak celował w Aira, jeśli nie masz sensownych peryferiów do miniacza. M1 w zupełności wystarczy i będzie do kupienia za bardzo rozsądne pieniądze. A gdybyś znalazł gdzieś jeszcze wersje 16/512 to już w ogóle bajka.
Też mi przez chwilę to przez myśl przeszło, ale no mam wszystko Applowskie, więc wydaje mi się, że ten kierunek będzie ok - telefony, iPady, HK itp
Co do budżetu to rzeczywiście pewnie Windows by bardziej pasował - nie więcej niż £1000, bo wiem, że to nie jest sprzęt pierwszej potrzeby.