Jaki czytnik linii papilarnych?

Od jakiegoś czasu zbieram się, żeby ustawić sobie logowanie do pc przez windows hello i zastanawiam się jaki wybrać do tego czytnik linii papilarnych.
Czy macie jakiś do polecenia?

1 polubienie

kamerka z obsługa hello, zamiast czytnika i sie tfasza logujesz:)

Kamerka mi niepotrzebna bo jej nie bedę do niczego innego używał, a poza tym jak to jest z bezpieczeństwem tego rozwiązania? Czasem nie jest to tak jak we wszystkich telefonach poza applem?

Jest dokładnie odwrotnie w stosunku do tego co piszesz - właśnie na czymś w stylu faceID to działa

Ale czytnik linii będzie bardziej „przenośny” i będzie działał z dowolnym systemem. Niestety nie pomogę jaki jest dobry, yubico ma na stronie jako coming soon

takie samo jest bezpieczeństwo czytnika jak logowania tfasza. skoro nie potrzebujesz kamerki a z czytnikami na usb problem to możesz jeszcze pin włączyć i wtedy nic nie potrzebujesz.

Z tego co pamiętam sam pin nie wystarczy żeby w pełni korzystać np. z iClouda od Apple na WIndowsie. Być może jest więcej funkcji ograniczonych podobnie.

Czytnik nie jest mi aż tak potrzebny do logowania się do windy, bo wpisanie raz dziennie hasła to nie jest jakiś specjalny problem. Bardziej chodzi o bitwarden z którego często korzystam i do którego hasła nie chciałbym zapisywać w przeglądarce a wpisywanie go palca za każdym razem jest dosyć męczące.

no to ryj jest najlepszy, raz wpisujesz po restarcie (tak mam w 1password), a później już tylko morda :slight_smile:

Jak komputer nie ma TPM to zewnętrzna kamera go ma? Czy jak to działa z Hello?

Bo normalnie wbudowane Hello zapisuje biometrykę do TPM.

bez tpm niezabangla, ale to juz ciężko nie miec w nowych sprzetach (takich po 2k18)