Może głupie pytanie, ale od niedawna jak posiadam switcha zastanawia mnie mocno fakt gier bez pudełek na switcha które można znaleźć na OLX. Z czego może wynikać tak dużo ofert np. Mario Wonder właśnie bez pudełek nawet za 120 zł? Czy bezpiecznie można je kupować, czy jest jakakolwiek szansa, że te kartridże nie są oryginalne? Bo różnica do ofert pudełkowych jest znacząca. Też zastanawia mnie czy są np gry których tak się nie opłaca kupować, bo mają jakiś kod online?
Jeśli sprzedawca ma wiele sztuk takich gier, to ja miałbym obawy. To już lepiej poszukać gry używanej, ja z reguły ustawiam alert na Allegro, bo na allegrolokalnie trafiają sie korzystne oferty.
W wersji fizycznej warto kupować moim zdaniem gry, które sa kompletne na kartridżu. Jakiś download może być zawsze potrzebny, bo gry dostają patche, ale dzisiaj sporo tytułów wymaga dodatkowego dużego downloadu, ponieważ wydawca oszczędza na wielkości kartridża i nie umieszcza gry w całości na nośniku. Ciekawy przykład to wydanie Wiedźmina - najpierw wyszła wersja kompletna, którą trudno obecnie dostać, ale kosztowała za dużo dla wydawcy. Wycofali ją z rynku i wyszła nowa wersja tylko z podstawką ;/
Z reguły Google to wie, jaka wersja jest na kartridżu, a jest też taka strona: Switch Carts Revisions - DoesItPlay? - ale nie jestem pewien jej aktualności. Uwaga: wydawca potrafi o tym nie ostrzegać, po prostu po włożeniu kartridża masz dodatkowy download.
Generalnie jeśli w pudełku jest tylko kod do eshopu to na okładce jest to zaznaczone. Moim zdaniem nie ma sensu tego kupować za pełną cenę - lepiej sobie zrobić wishlistę w eshopie i czekać na promkę, bo prędzej czy później tytuły są w promocji, poza grami wydawanymi bezpośrednio przez Nintendo. Ja bym też fizycznie nie kupował gier, które z definicji mają dużo aktualizacji, np. No Man’s Sky.
Ja kiedyś kupiłem inne takie Mario i wszystko było ok. Obstawiam, że to po prostu jakiś kradziony towar
Przy masowych ofertach może być problem, że ktoś zrobił sobie “kopie zapasowe” na MIG Switch i oryginał będzie się kłócił z kopią.