Jak w temacie ja przyznam się ze pogubiłem się co warto a czego nie i nie wiem jakie serwisy warto odwiedzać oprócz the verge, nebezpiecznika i cgm
Co wąsacze polecą?
Jak w temacie ja przyznam się ze pogubiłem się co warto a czego nie i nie wiem jakie serwisy warto odwiedzać oprócz the verge, nebezpiecznika i cgm
Co wąsacze polecą?
cgm? ja preferuję Pitchfork
Nie znałem a czegoś takiego właśnie szukałem dzięki !
spidersweb ( ͡° ͜ʖ ͡°) nie no a tak serio to techcrunch, hackernews, business insider, wired, hackernoon
arstechnica
Dla mnie od wielu lat najlepszym magazynem, najrzetelniejszym oraz najbardziej dociekliwym jest Wall Street Journal (wiem, że brzmi to jak banał bo to, tak jakby pisać, że POTUS to ważna rola w świecie). Natomiast całkiem poważnie pisząc to zwykle WSJ jako pierwsze ze swoich źródeł publikuje najważniejsze na świecie newsy. Oni też często kreują poglądy na daną sprawę. Ich działy technology, business, politics i economy to majstersztyk. Kocham tę gazetę / serwis i pomimo tego, ze jest drogi to wolałbym z Netflixa zrezygnować niż z WSJ. Subskrypcję mam niestety w Europie, może przeniosę się do US bo powinno być taniej. W EU wynosi mnie to jakoś €500-600 rocznie. Czasem można przycebulić i powiedzieć im, że drogo to dadzą jakiś discount, natomiast za to jak piszą i co piszą to niech mają!
Drugim źródłem już wspomnianym jest Wired, ale tylko dlatego, że mam do nich sentyment. Mam suba i dostaję pocztą ich magazyny. Ma to w sobie pewien urok, bo jeszcze jako pryszczaty onanista na początku wieku kiedy ledwo dukałem po angielsku kupowałem ten magazyn w empiku i czytałem do powywijania okładki (jak kiedyś Secret Service).
Codziennie odwiedzam też The Verge, ale to pewnie banał, bo każdy tam zagląda Lubię całą ekipę, a skłąd Vergecasta czyli Nilaya, Dietera i Paula uwielbiam.
Dla tych którzy nie znają chciałbym od siebie polecić jeszcze newsletter od https://outride.rs/pl/brief/ w formie cotygodniowego briefu o najważniejszych wydarzeniach z minionego tygodnia i nie tylko. Są też w formie podcastu na lectonie z tego co pamiętam.
Po Twojej rekomendacji wziąłem na próbę WSJ. Aktualnie jest oferta wakacyjna - 1$ za 3 miesiące. Zobaczę co z tym dalej zrobię po tych 3 miesiącach.
Super, mega polecam. Janusz deal jest taki, że później możesz ponarzekać to dostaniesz discount na kolejne 3-6 mc, np 50% ceny.
Korzystasz z ich newsletterów? WSJ jest tak duże, że włączyłem sobie kilka na próbę bo wydają się fajnie zbierać informacje.
Nie, ja w ogóle już nie korzystam z newsletterów bo miałem tego za dużo. Wyrobiłem sobie nawyk włączania ich stronę w każdej wolnej chwili. Tam tyle contentu powstaje, że w zasadzie wiedzę o świecie mam już skompresowaną. Jak jest coś co, mnie zainteresowało i wymaga pogłębienia to wtedy szukam innych źródeł, aby mieć jakieś opinie, ale na ogół i tak WSJ przedstawia wszystko w taki sposób, że nie masz pytań
WSJ jest super ale cena dla mnie za duża niestety. Skasowałem Auto-renewal* i teraz odpaliłem NYT, 1 EUR / tydzień przez rok.
*specjalnie utrudniają skasowanie subskrypcji - trzeba dzwonić. Jednak jest mały myk: ustawiasz adres na Kalifornię i już możesz wyklikać z systemu anulowanie.
Zdecydowanie Guardian. Odchyleni delikatnie lewicowo, ale jest to bardzo rzetelne i niezależne dziennikarstwo. Warto poczytać o ichniejszych zasadach i historii na guardian.com. Właścicielem jest fundacja, która dba, żeby gazeta nie musiała nikogo faworyzować lub przymykać oko ze względów finansowych.
W Polsce mimo wszystko Wyborcza ma największe budżety i najciekawsze reportaże. Nie tyle dla ich wydania codziennego warto, a dla Dużego Formatu i tym podobnych odnóg.
Guardian na fajne podcasty, zwłaszcza ten o Brexicie.
Polecam Morning Brew czy codzienny bardzo fajny newsletter, newsletter Klubu Jagiellońskiego - ciekawe raporty związane z polityką i gospodarką a z polskich tygodników to jedyny gdzie można przeczytać w miarę obiektywne materiały to WPROST.
To ten Brexit Means, czy jakiś inny?
Tak, ten.
Ja główny ogląd na świat czerpię z codziennego newslettera od New York Times. Jeżeli ktoś chce wiedzieć co obecnie dzieje się na świecie (nie tylko w Stanach) to uważam, że warto. Jako bonus można też subskrybować do ich podcastu the Daily, gdzie skupiają się codziennie na jednej większej sprawie (jest tam sporo amerykańskiej polityki, więc osobiście nie słucham wszystkich odcinków).
Drugą rzeczą którą chciałbym polecić to the theoutline.com. Mają piękną stronę internetową i ciekawe artykuły ze wszystkich dziedzin.
Przy okazji chciałbym zachęcić wszystkich do dzielenia się wartościowym contentem. Wydaje mi się, że nie ma lepszej metody szukania treści niż za pośrednictwem zaufanych ludzi w internecie i znajomych.
Ja uruchomiłem ostatnio trial News+ i po latach czytania RSS, pełne wydania magazynów są dla mnie interesującą odmianą. Ciekawe na jak długo