Co kupić?

Zaczynam zastanawiać się nad kupnem iPada (ekran minimum 10 cali). Póki co, skłaniam się do iPada 9 generacji, do tego Apple Pencil. Głównie służyłby do konsumowania treści, filmy, muzyka, notatki, a także chcę spróbować rysowania.
Ale teraz pytanie: kupować już teraz czy poczekać? Apple ma w planach na ten rok jakiś nowy/odświeżony “budżetowy” tablet?

podstawowy dopiero był odświeżany, tu raczej na nic bym nie liczył
Za to wszędzie w internecie czytam, że mogą się jakoś a marcu czaić na AIr 5

2 polubienia

jeśli będziesz wykorzystywał do tego co piszesz to nie masz na co czekać. Powinien spełnić Twoje wymagania i w tej cenie to jest naprawdę spoko urządzenie.

Pod jednym warunkiem: nigdy nie miałeś ipada z laminowanym wyświetlaczem. Ten w 9 jest naprawdę OK, retina, dobra jasność, normalna gęstość pikseli. Ale jednak jest różnica jak położysz obok laminowany ekran.

1 polubienie

No właśnie Air. Też był brany pod uwagę. Jednak to większy koszt, chociaż patrząc z drugiej strony, to jest nowszy i powinien na dłużej starczyć. Muszę jeszcze temat przemyśleć, ale coraz bardziej kusi mnie któryś ipad. Podjadę także do sklepu, aby zobaczyć i pomacać oba :wink:

Hej,
Szukam etui na Airpods 3gen, które będzie spełniało 2 wymagania:

• będzie miało jakiś dodatkowy uchwyt (karabińczyk, smycz)
  • będzie jakoś dodatkowo zabezpieczone przed przypadkowym wypadnięciem słuchawek (rzep, magnes, napa, cokolwiek).

Moja żona ostatnio zgubiła swoje w autobusie i niestety nie udało się odzyskać, więc zamówiliśmy w serwisie nowy i pomimo, że raczej teraz będzie uważniejsza, to chcemy dodatkowo ubezpieczyć się od nieprzewidzianego :smiley:

Ponoć niedługo ma być nowy Air.

1 polubienie

w bardzo podobnej cenie znajdziesz Air3. Sam mam, używam codziennie, niekiedy intensywnie. Są dni, że ipad only. Klawiatura + rysik.

Na apple.pl ciężko znaleźć te modele odnowione ale https://www.apple.com/uk/shop/product/FUUK2B/A/refurbished-ipad-air-wi-fi-64gb-silver?fnode=34cb707f1022dff4a682bd2da0796254af97eac5d813aa31a83d73f12172589a5610780ebd433199184270e92a3ee02517165222dcf126c77092e9c53a58a6a79233e60cefc7aca20ccf7d5dc639db11 już można. Za 2300 masz moim zdaniem bardzo porządny sprzęt (jeśli 64 gb Ci wystarczą).

Ja wiem, że to 3 letni model. Ale do Twoich potrzeb…? I budżet bardzo OK!
Mam gdzieś w domu ipad 7 generacji. Żona czasem korzysta do oglądania YT czy HBO. Dostaje cały czas aktualizacje a tam jest ten samo procesor co w iPod Touch. W ogole nie widzę tam problemu z płynnością etc (do tych zastosowań, do których jest wykorzystywany!)

1 polubienie

Chyba najlepszym rozwiązaniem będzie etui na sznurku, na podobnej zasadzie co rękawiczki :smiley:

Różnica w przyjemności używania między szkolnym iPadem, a Airem jest znacznie większa, niż między Airem a małym Pro.
Jeśli możesz naciągnąć budżet to poczekaj miesiąc. Jak wyjdzie Air z nowym prockiem i będziesz mógł zaszaleć, to szalej. A jak nie, to obecny model będzie można wyrwać w promce gdzieś.
Dużo osób na tym forum się ze mną nie zgadza, ale powtórzę: szkolny iPad powinien pozostać w szkołach.

5 polubień

Są takie co nie mają uchwytu na karabińczyk czy sznurek?

Tak patrzę że masz do wyboru do koloru choćby z UAG czy Spigen.

A na Allegro czy Ali - zatrzęsienie no-name’ów.

Jedynie z dodatkowym zabezpieczeniem może być problem, ale na Amazonie US jakieś są to i pewnie na Ali się jakieś znajdą.

EDIT: no Ali to podsuwa całkiem sporo. Szukana fraza “Airpods 3 Pro case with lock”

https://pl.aliexpress.com/item/1005003223269282.html

1 polubienie

Czy w AirPods 3 słuchanie podcastów na ulicy i rozmowa przez telefon jest możliwa? Czy to, że nie mają gumek izolujących odgłosy ulicy nie zagłuszają tego co leci w słuchawkach? Niezbyt lubię słuchawki dokanałowe (z gumkami), plus chciałbym mieć możliwość słyszeć co się wokół mnie dzieje na ulicy, i dlatego nie jestem przekonany do AirPods Pro.

Sorry za brak odp na pytanie, ale jak już mam kogoś z AirPods 3 to zapytam :smiley:

Zgadzam się w 100%.
W zeszłym październiku dorobiłem się iPada Air 4 z Apple Pencilem 2. Cudowna sprawa. Poprawiam na tym prace pisemne jak szalony, notuję na artykułach aż miło. Nie odczuwałem takiej różnicy pomiędzy Pro a moim Air, ale pomiędzy Air a zwykłym iPad ją czuć.
Odnoszę też wrażenie, że sama zmiana w sposobie ładowania Apple Pencil już jest super upgradem wartym dopłaty, a z tego, co wiem nawet ten najnowszy iPad 8 może mieć tylko pierwszą generację Pencila.

3 polubienia

Dzięki!
Ten “silikonowy naszyjnik” wygląda spoko i myślę, że zda egzamin - szkoda tylko, że dostawa w maju, ale poszukam czegoś w tym stylu, może się trafi gdzieś z EU.

Żona słucha głównie audiobooków w drodze do/z pracy, i głównie w komunikacji miejskiej. Twierdzi, że izolacja jest wystarczająca, tj. nie trzeba podnosić głośności do wysokich poziomów, a jednocześnie odgłosy otoczenia dochodzą w stopniu takim, że jak ktoś będzie próbował się czegoś od Ciebie dowiedzieć, to się domyślisz :wink:
Pewnie podczas słuchania muzyki odgłosy wydawane przez miejski autobus będą bardziej uciążliwe, ale przy dialogach raczej ważniejsze jest, żeby zrozumieć, co jest mówione, niż doszukiwać się jakiejś wybitnej jakości czy szczegółowości dźwięku.

1 polubienie

Wstrzymuję się z zakupem iPada i czekam aż pojawi się nowy Air :wink: Wtedy zobaczę, którego brać, ale szala przechyla się raczej na stronę Aira 4 lub nowszego. Dzięki za odpowiedzi i sugestie :slight_smile:

2 polubienia

Nie wiem czy się sprawdzi, ale:

1 polubienie

Jak się jeszcze na nic nie zdecydowałeś to moja kobieta, po jakiś dwóch tygodniach researchu (w którym nie chciałem brać udziału), zamówiła pościel stąd

Dziś przyszło, wygląda solidnie.

Podoba mi się metka

Właśnie się pierze i będzie dziś używane.

Fajnie bo mają duży wybór rozmiarów więc dopasowałem wszystko do posiadanych już kołder i poduszek.

2 polubienia

MUSISZ wziąć nowego Aira teraz. Musisz.

4 polubienia

Będę brał :+1:

3 polubienia

Superancko. Chwal się.

2 polubienia

Ceny chyba poszły w górę w Polsce. Wydaje mi się, że iPad Air poprzedni kosztował poniżej 3 tys. (2899/2799 zł)?

2 polubienia