Co kupić? - laptop 17 cali

Szukam dla teściowej laptopa. Chciałem iść utartą ścieżką i jakiś poleasing ale ona bardzo chce 17,3" i nie mniej. To mocno ogranicza opcje w poleasingowych.

2h przeszukiwania sieci web i wyszło mi, że najlepiej dla jej zastosowań będzie coś w stylu
Lenovo V17 i5 13420H. Sprawdzałem benchmarki tych i5 13 generacji i ten a nie np. i5 1335U bo ma znacznie lepsze parametry ale też większy pobór mocy (to kompletnie nie przeszkadza).
W porównaniach jednak Intel Iris Xe z 1335U ma lepsze wyniki niż Intel UHD, który właśnie jest w i5 13420H…

Macie jakieś doświadczenie w laptopach z tego rozmiaru i na co szczególnie zwracać uwagę kupując w tym momencie PC, który ma starczyć do pracy przeglądarkowej + filmy VOD na 5-7 lat?
Intele czy może warto AMD? Chciałbym właśnie postawić na właściwy procesor bo w dalszej perspektywie ram czy SSD najwyżej wymienimy. Więc formfactor i procesor jest tu najważniejszy.
Lapek przez 90% czasu stoi w jednym miejscu na stole. Kompletnie nie musi być mobilny.
Budżet do 4000 PLN.

To czemu nie AiO jakiś?

1 polubienie

Pewnie pozostałe 10% :slight_smile:

1 polubienie

Dokładnie tak. Proponowałem nawet jakąś 15” i do tego dodatkowy monitor. No nie chcę takiego rozwiązania i nie przekonasz. Założenia ramowe są niezmienne muszę się w nich zmieścić.

Moje pytanie w zasadzie sumuje się do tego czy arm czy intel do takich codziennych zastosowań. W sumie jak może wydać i mieści się w budżecie to z tą i5 się raczej nie pomylę. Ale może arm będzie fair enough i w tej cenie dorzucę do 32 GB RAM i większy dysk?