Sklaniam sie do zdania Martin_Fox. Jest dla mnie osobiscie lepsze. Ale to pewnie kwestia gustu.
Chciałem tylko powiedzieć, że smak mleka różni się względem pór roku - zimą krówki są inaczej karmione, więc mleko ma minimalnie inny skład i przez to smak (pasza zimą zamiast trawy latem i od razu inne proporcje kwasów tłuszczowych - więcej nasyconych)
Dowodem niech będzie to, że zimowe masło jest twardsze nawet jak poleży chwilę poza lodówką, a letnie szybciej mięknie w temp. pokojowej
w LIDLu też i całkiem niezły jest, jak na taniego cheddara przynajmniej
Co do mleka - wiem
Mi to angielskie mleko bardziej w smaku przypomina mleko z młodości, gdy krowa się pasła na polu, a w Polsce ciężko znaleźć mleko nie filtrowane, nie pasteryzowane (co w UK nie jest problemem).
Co do jakości angielskiego mleka - można z niego zrobić zsiadłe, można z niego zrobić domowy ser (testowane), więc jest spoko
W Polsce coraz częściej są dostępne mleka mikrofiltrowane pasteryzowane w niskiej temperaturze, dzięki czemu zachowują i smak i bezpieczeństwo, próbowałeś takich?
Nie mam jak Ale postaram się spróbować jak będę w Polsce.
Ale - nie będę spędzał godziny w aucie, żeby pojechać gdzieś daleko do jedynego sklepu z eko-zdrową-wege-żywnością żeby kupić takie mleko
Jak nie ma tego w moim GSie to znaczy, że nie jest to produkt dostępny bez szukania, a nie o to chodzi
Nie nie, nie trzeba szukać w eko sklepach, one są dostępne w marketach i żabkach,
mleka typu Robico, Piątnica, Łowickie, Mlekovita, nawet Łaciate - tylko szukać ich trzeba oczywiście w lodówkach i sprawdzić na opakowaniu, zawsze jest to opisane
Myślę, że właśnie HMRC skasował mnie ponad 200 funtów za wysłanie używanego monitora i PS5 z Polski do UK w ramach przeprowadzki. F*ck Leave.
Trzeba było autem jechać? Do Holandii i prom
Celnicy po obu stronach mają wyjebane, a jechałem pełnym autem z przyczepą zawaloną po sufit xd
Polak… Auto pełne dóbr wszelakich… Ja bym był podejrzliwy!
Kumpel jechał kilka tygodni temu przez Dover i było trzepanko
Czegoś nie wypełnił? Jak nowe to nic nie zrobisz, jak używane no to mienie przesiedleńcze, są formy na necie gdzies
Dlatego ja się nie zbliżam do Francji, tylko przez Holandię. Żabojady nie lubią Anglików i z wzajemnością, więc tam zawsze są problemy, a na granicy UK<–>NL nie ma żadnych. No stress, jak coś to zjaraj blanta i jazda
No właśnie chyba czegoś żem nie wypełnił, ale nie mogę znaleźć czego i czy da się to naprawić. Wisiałem dziś godzinę na słuchawce HMRC, ale nikt nie odebrał.
Dziś cały wieczór będę poszukiwał odpowiednich form, bo 1k zł piechotą nie chodzi.
Słyszałem, że w Polsce ponoć mówią, że w UK są po Brexicie puste półki
No bo są przez brak kierowców hgv, brakuje pełnego menu w kfc mcdonalds nandos dłuższy czas itp
Bo sobie wymyślili aplikację i wysłali tysiące ludzi na kwarantanne, aż się okazało, że nie ma komu pracować. Właśnie ogłosili, że w lipcu spadł wzrost gospodarczy z tego powodu.
Wow, to nie wiedziałem
Ten drugi to podsumowanie Brexitu w jednym obrazku
Podobno tysiące emigrantów zabrało prace Brytyjczykom to jak już ich tam nie ma to spokojnie mogą wrócić na swoje stanowiska.