Zostań mecenasem naszego podcastu. Już od 15 zł lub 3$ odblokuj dostęp do półodcinków After Dark dostępnych tylko dla Patronów. Kliknij tu (https://www.patreon.com/ywp) i wspieraj redakcję Yes Was.
hm, może spotify rozszerzyło reklamy, bo dotychczas chyba głównie słuchacze z je dostawali, a ja nigdy wcześniej ich nie miałem (przy czym nigdy nie pobierałem odcinka z niepolskiego IP)
A propos biurowych pranków, lata temu znajomy nie zablokował kompa. Koledzy zrobili mu zrzut ekranu, następnie wszystkie ikony wpakowali do jednego folderu. Zrzut ekranu ustawili jako tapetę. Możecie wyobrazić sobie jego zdziwienie na fakt, iż żadna z ikon się nie klika. Ale nie możecie wyobrazić sobie wiązki jaką usłyszał on i jego koledzy od chłopaka z IT, którego ściągnął do niedziałającego komputera.
stare, pierwszy raz robiliśmy to chyba w '00 albo w '99 kolesiom z działów IT albo typom których nie lubiliśmy - wtedy chłopaków z serwisu i helpdesku informowaliśmy o zdarzeniu żeby jeszcze oni gnębili typa ze jest dzbanem i jełopem:)
Numer trzy i pół to zrobienie screena z ikonkami, ukrycie ikonek w folderze i odwrócenie pulpitu o 180 stopni. Ludzie w gimnazjum mieli ze mną przekichane.
Nie chcę być niszczycielem dobrej zabawy i kucowania, ale…
W kontekście monitoringu ulic i chodników to zgodnie z polskim prawem nie jest legalne. Można mieć kamery nagrywające własną posesję, ale nie tereny ogólnodostępne ani teren sąsiadów.
A gromadzenie numerów tablic rejestracyjnych podchodzi chyba pod RODO.
Z jednej strony nie wolno nagrywać przestrzeni publicznej, ale jakby się coś w tej przestrzeni stało to policja bardzo chętnie skorzysta z tego co ci się w rogu kadru złapało. Chyba najważniejsze żeby kamera nie była skierowana na przestrzeń publiczną jako główny punkt zainteresowania
Miałem kiedyś taki kejs z nagrywaniem klatki schodowej, jak miałem problem z sąsiadką (już nie mam. Sąsiadki i problemu)
Według opinii prawników w internecie nie można, ale w sumie to można jak na użytek własny, tj tylko streaming a nie nagrywanie na nośnik trwały typu dysk, chociaż nie powinno się, jeśli sąsiedzi nie wyrażą zgody, jednak gdy istnieją przesłanki, to w zasadzie wolno, mimo że nie można nieswoich drzwi, no bo gdyby coś się stało, to pomoże…
Rabini się wypowiedzieli w każdym razie.
Sąsiadka już nie stanowi problemu, a ja nadal nie wiem czy mógłbym mieć dzwonek z kamerą wykrywającą i nagrywającą ruch na klatce