Zostań mecenasem naszego podcastu. Już od 15 zł lub 3$ odblokuj dostęp do półodcinków After Dark dostępnych tylko dla Patronów. Kliknij tu (https://www.patreon.com/ywp) i wspieraj redakcję Yes Was.
Kabel cat5 nie daje max 1Gb. On gwarantuje 1Gb na 100m. Na kablu 1m pójdzie pewnie i 10Gb. Ale żeby mieć gwarancję na 100m 10Gb to trzeba lepszy kabel niż cat5. Więc możliwe że te kable dałyby radę na 2,5Gb
Odnośnie internetu backupowego w T-Mobile - nie jestem pewien, czy jest to dobry pomysł jako backup dla Orange’a. T-Mobile i Orange mają w większości wspólne BTSy (NetWorks!) - trzeba byłoby chyba spojrzeć, czy w swojej lokalizacji łączysz się przez BTS należący do T-Mobile czy do Orange.
A odnośnie oferty w systemie ‘nie korzystasz = nie płacisz’, to też nie byłbym do niej tak optymistycznie nastawiony. Czy nie wystarczy krótka, sekundowa przerwa w internecie FTTH z Orange, żeby ta karta ściągnęła, powiedzmy, nawet kilkaset kB, co już spowoduje naliczenie opłaty 30 zł? A przypomnijmy, że Orange restuje IP raz na kilka dni, więc takie przerwy na pewno się zdarzą w ciągu miesiąca i może się okazać, że co miesiąc będziesz musiał płacić te 30 zł za dosłownie niewielkie zużycie. Może jednak prepaid byłby lepszy?
Karty USB to mają i 5Gbit. Miałem na myśli defaultowy port w TV i o to, że w przypadku TV często po WIFi jest szybciej niż po kablu.
Pomijam kwestię stabilności oraz na co to komu …
Tam przeprosiny, idę z psem na spacer, odsłuchałem dzisiejszego Rosiaka, idę dalej, a tu ni ma… nosz cholerny overcast znów zgłupiał, loguje się na oatreona, nie ma. Może mi subskrypcję wywaliło - nie kasę zżarło, status się zgadza. Nosz co jest. A tu czynnik ludzki
Nie ucieknie, odsłucha się jutro, bo zanim overcast przetrawi to jeszcze trochę minie
Jako świeżak w sieciowej rodzinie “U” miło słuchać, że inni też wpatrują się z fascynacją na te streamy danych …
Ale ten Design Center to musiałem ogarnąć ręcznie. Bo nie bardzo se poradził ze skanem rzutów kondygnacji, który ma naście lat, nosił widoczne ślady budowlanego użytkowania oraz ręczne notatki.
Ale w ogólnej ocenie: Ubi mję zachwyciło (choć mojego porfela już niekoniecznie).
Kontroler Ubiquiti jest lokalnie, można go hostować na jakimś kompie czy RPi ale niektóre routery mają go wbudowanego więc działa to po lokalnym IP bez neta