Co ten Apple taki średniowieczny, jak przekierować połączenia telefoniczne, bezobsługowe sklepy Amazona jednak z obsługą i dodatkowe źródło prądu. Takie rzeczy dzisiaj w odcineczku.
Zostań mecenasem naszego podcastu. Już od 15 zł lub 3$ odblokuj dostęp do półodcinków After Dark dostępnych tylko dla Patronów. Kliknij tu (https://www.patreon.com/ywp) i wspieraj redakcję Yes Was.
Niby fajnie, że obsługa telefoniczna w jest miła i w ogóle ale mogliby po prostu dać możliwość przez www czy apkę zakupu na fakturę? Chyba nie jest to zbyt skomplikowane dla takiej firmy
ale przecież można na fakturę kupować w ejplu przez www. od praktycznie zawsze tak kupowałem, na którymś etapie sie podaje dane do faktury i po sprawie.
Z podcastu brzmiało to tak jakby nie było takiej opcji. Tylko jak się zamówi przez www to trzeba później pisać i prosić o FV. Nigdy nie zamawiałem nic tam, więc nie wiem jak to wygląda faktycznie. No ale logika podpowiada, że taka funkcja jednak powinna być, a nie że jak chcesz zamówić coś na FV to najlepiej telefonicznie.
można było ale już nie można, przynajmniej nie tak prosto
od pewnego czasu przez którąś zmianę w prawie unijnym nie można, sam przez to przeszedłem we wrześniu zeszłego roku
chyba chodzi o to, że to jednak nie jest WNT i nie mogą policzyć VATu normalnie (kiedyś [jakoś do 2022, wtedy ostatni raz tak bezproblemowo kupowałem] był nabijany VAT irlandzki, czyli też 23%, ale sama przesyłka przychodziła z Czech, więc niby liczyło się to jako WNT ale robiło problemy przy księgowaniu)
otóż jak się kupuje przez stronę, to w miejscu na dane do faktury bodajże nie ma nawet miejsca na NIP, więc otrzymuje się normalną fakturę na osobę fizyczną z pełnym VATem - po otrzymaniu towaru w przeciągu kilku dni trzeba zadzwonić i prosić o korektę na fakturę z VATem 0 i NIPem - wtedy VAT zwracają na kartę uzyta w zamówieniu, a faktura jest na kwotę netto
efektem powyższego jest dużo papierologii, bo ja na jeden zakup dostałem chyba 4 dokumenty łącznie z korektami
(a jak towary przychodzą osobnymi paczkami ze względu na różnice w dostępności, to się dostaje osobne faktury na każdą przesyłkę i procedury trzeba przejść osobno dla każdej z nich, ale dopiero po otrzymaniu wszystkich rzeczy z zamówienia…)
gdyby kupować przez telefon, to od razu dostaje się fakturę bez VATu i z NIPem, tylko trzeba czekać w kolejce i niestety w tym czasie podczas premiery nowych sprzętów coś się już może wyprzedać i czas oczekiwania robi się dłuzszy, a do tego, jeśli robi się to przez telefon pierwszy raz, potrzebne jest założenie profilu klienta z danymi do faktury, więc wydłuża się to dodatkowo na tę okoliczność
ale sam proces zakupu i obsługa
pracownicy znają asortyment, są totalnie pomocni i cierpliwi, widać przeszkolenie, bo przez wszystkie kroki przeprowadzają za rękę
no to pytanie kiedy kupowałeś tego MB Air, bo we wrześniu przy premierze iPhonów kilka osób na wąsaczowym telegramie miało dokładnie tę samą historię
więc nie wprowadzam w błąd, bo sam tak kupowałem i spedziłem parę rozmów z obsługą na infolinii, a poza mną byli inni dotknięci tą zmianą
przez jaką stronę kupowałeś i czy przypadkiem nie masz jakiegoś profilu formowo-korporacyjno-spółkowego, który może działa inaczej niż np. dla JDG i to ty wprowadzasz w błąd
EDIT przeklikałem też teraz zamówienie na próbę i w polach danych do faktury nie ma nigdzie nr NIP
aira kupwalem w marcu zeszłego roku.
ten scren jest sprzed 5 minut jak klikałem airtaga testowo (bez finalizacji)- mogę się poswiecic i przejść dalej przeżyje te 150pln #prawdaponadwszystko . mam profil zwykłego szarego człowieka z podpięta kartą.
być może masz w ustawieniach adresu w dodatkowym polu wpisany NIP, tak jak się robiło i kiedyś przechodziło, ale już nie przechodzi
jak się chce legitną fakturę z NIPem, to niestety
pewnie mam tak wpisane, ale co w tym jest zlego/niepoprawnego - na fakturze musi byc wpisany nip i to jest wszystko jakie to ma znaczenie, gdzie on jest wpisany?
no znaczenie ma takie, że nie wystarczy wpisany NIP jako komentarz, bo tak to i ołówkiem można sobie dopisać samemu na fakturze
faktura z Apple musi być wystawiona na NIP UE więc z PL na początku i tu był kiedys cały cyrk z tymi ich fakturami - kupowało się z polski na polski NIP z PL przed numerem, wystawiali ci fakturę na spółke Apple z adresem w Irlandii, ale z NIPem z PL w numerze, więc tak jakbyś kupił z Polski, ale jednak z zagranicy, a na dodatek przesyłka przychodziła z Czech, więc może tobie to wszystko jedno, ale księgowym to dokładało dodatkowej roboty i stresu
pokomplikowali to kiedyś, więc chcieli odkręcić i zakręcili jeszcze bardziej i teraz musimy kupowac przez telefon