Waze u mnie idzie do śmietnika po wczorajszej trasie. Chciałem jechać tą która była krótsza, czas podróży niby minimalnie dłuższy, a Waze ciągle chciał mi zmieniać trasę, bo „znalazł lepszą” i zamiast dać opcje „tak, chce zmienić trasę” i „nie, chce jechać tak jak to ustaliłem” to daje tylko klawisz „ok” (przynajmniej na Carplayu) i nieważne czy kliknę „ok” czy niczego nie kliknę to i tak trasę zmieni na tą według niego szybszą.
Navi expert for live! Z tym, że odkąd używam car play to tylko mapy apple. Czasem jak jadę w trasę i po jakiś wioskach to mam odpalony Navi na telefonie dla kontrolowania tego co pokazują Mapy Apple i jest zadziwiająco dobrze!
Navi u mnie po prostu się kraszuje na ekranie zewnętrznym, powoduje, że mi się wyłączają podcasty/muzyka jak przechwyci audio, żeby podać komunikat. Generalnie nie jest zoptymalizowany pod carplay. I wygląda ZDECYDOWANIE lepiej na androidach niż na iPhone czy carplay.
Próbowałem Waze jakiś czas temu ale nie dość, że miałem uwagi do nawigacji to mi dosłownie gotował telefon (przeszukałem internety i w owym czasie był to popularny problem).
Podoba mi się jego UX ale poza tym do kosza.
Apple maps mnie ostatnio wpakował w mega korek na ekspresówce, który Google maps ładnie podpowiadał żeby ominąć jadąc starą równoległą drogą krajową.
Za to Google jako popularniejszy u nas ma tendencję do generowania korków na objazdach. W pewnym momencie podpowiada wszystkim żeby jechać alternatywną lokalną trasą, bo niby szybsza. Ale po 20 minutach okazuje się że za dużo osób próbowało być sprytnymi
Na co dzień apple maps, a jak w dłuższą trasę, pomiędzy krajami, gdzie może być problem z zasięgiem to Sygic.
… to ja mam Navigatora
z darmowymi mapami. https://navigatorfree.mapfactor.com/en/
Doprowadza z Polski do Chorwacji door-to-door, nie ma tylko informacji o ruchu drogowym.
Z Chrowscji do Polski to na roamingu UE można śmiało lecieć
Wiem, ale jeździmy ze znajomymi w 3 auta i chcemy mieć zsynchronizowaną trasę - a aktualizacje map Navigatora są bardzo częste, więc nie ma problemu z objazdami, remontami, fotoradarami itp…
Ja się przyzwyczaiłem do sygic. Mam od lat, kiedyś dawno temu kupiłem Lifetime i tak zostało ¯_(ツ)_/¯
Tylko polecam pobrać mapy offline z planowanej trasy, ja mam 6,5GB w roamingu UE i w zeszłym roku Apple Maps zeżarło mi w drodze do Rumunii chyba ze 4GB w jedną stronę.
mnie wczoraj mapy applowe wkurwiły. ustawiam adres a one gdzieś w pizdu mnie wyprowadziły ten sam adres w gugueli - pod drzwi. dałem im szanse po raz kolejny…
Ja mam takie odczucia do co Google.
Adres mojego ranczo w Google pojawił się niedawno dopiero, Apple Watch Apple jest odkąd pamiętam ¯_(ツ)_/¯