Why US tech giants are threatening to quit the UK

Na początku myślałem, żeby dokleić to do tematu o bezpieczeństwie, ale to nie tylko to.
I mimo, że mowa w UK, to UE też dużo z tego się dotyczy.

Co wy myślicie? Czy lepiej stracić pewne usługi (dostęp do nich), czy zrezygnować z własnych zasad?

Pytanie postawione w formie tych z referendum :wink:

2 polubienia

Uczymy się od najlepszych, nie? :smiley:

Tzn. jakich zasad? Bo np. tego żeby rząd (którykolwiek) miał nieregulowany dostęp do szyfrowanych wiadomości to chyba jednak wolałbym nie i jestem w tym przypadku po stronie (ha tfu) korporacji :wink:

6 polubień

Paradoksalnie w przypadku szyfrowania też zgadzam się z korporacjami.

Ale jeśli chodzi o np brak usługi bo firma nie chce spełniać wytycznych GDPR to już nie.

Stoje na rozdrożu. Z jednej strony prywatność jest ważna bo rządy orbanów/erdoganow/PiSu będą tego nadużywać na 100 procent. Z drugiej strony prywatność przestępców jednak powinna być naruszona, nie chciałbym aby się umawiali, w którym koszu obok mojego domu podłożyć bombę. Chyba nie ma mądrego co by to rozwiązal.

2 polubienia

Przestępcy mogą sobie napisać swój szyfrowany program. Albo stronę czy forum wykorzystać tak samo jak kupują nielegalna broń podczas gdy legalna jest ograniczana pod tym pretekstem. To samo z szyfrowaniem teraz.

Chyba niewiele wiesz o szyfrowaniu. Napisanie własnego algorytmu szyfrowania, którego nie da się złapać w 5 minut na superkomputerze, to jest gruba robota na poziomie uniwersyteckim. Pewnie są organizacje, które na to stać, ale nie jest ich wiele.

Ja nie muszę się znać. Założę się jednak, że świat przestępczy stać na to. W końcu dark web jakoś istnieje od lat. Wątpię że prawdziwi przestepcy używają whatsapp. Z jednej strony im się nie chce robić prawdziwej policyjnej roboty a z drugiej zwykły Kowalski na tym ucierpi (który nie ma przecież nic do ukrycia).

i leci na standardowych, publicznych rozwiązaniach :wink:

1 polubienie

Ale kto pisze o tworzeniu nowego algorytmu? Użycie jednego ze standardowych, przetestowanych przez świat akademicki (typu AES/RSA) w prostej aplikacji dla kilku tylko użytkowników nie powinno wybiegać poza umiejętności dobrego studenta 5 roku informatyki.
Trudniejsze jest przygotowanie skalowalnej infrastruktury. Ale przy ograniczonej liczbie użytkowników nie powinno to być problemem.

Ale nawet nie trzeba pisać nic od nowa- signal jest na GPLu, zarówno serwer jak i apki klienckie. Do przygotowania prywatnego forka to już średnio ogarnięty student powinien wystarczyć :wink: i przestępcy to sobie ogarną, a uczciwy człowiek korzystający z oficjalnego signala nie pogada sobie z kolegą z UK :disappointed:

1 polubienie

Jak bedzie wygladalo całe to wyjście? Aplikacje znikną ze sklepu ? Firmy beda blokować IP lub numery telefonów z UK. Na to wszystko znajda sie bardzo proste rozwiązania. Najbardziej stracą zwykli klienci.

Załóżmy, że iMessage, Whatsapp, Signal znikną z rynku. Co się realnie stanie? Ludzie się przesiądą na nieszyfrowane alternatywy (pewnie FB Messenger, może Telegram, Teams, Discord, Google cośtam). Myślę, że jest dużo hałasu, a nic się w końcu nie stanie.

I czy to dla ludzi lepiej czy gorzej?

Ajfoniarze prędzej umrą niż przesiądą się z iMessage!

4 polubienia

Gorzej, chociaż większość z nich nie będzie o tym wiedziała.

@Tadek Jak nie będzie, to się przesiądą :grin:

Messneger, Telegram - korzystają z takiego samego szyfrowania jak WA, Signal - czyli wykorzystują implementacje Signala znanych lubianych mocnych algorytmów:) Teams msowy chyba tez ale nie pamiętam co, dokładnie jak pozostała reszta, nie masz już nic co jest nieszyfrowane oprócz SMS’ow. albo aplikacji do czatów z lat 00:)

O, to nie wiedziałem, że te apki stosują szyfrowanie :slightly_smiling_face: Wiem, że w Telegramie jest opcjonalne. Myślę, że cześć producentów wyłączy, bo UK to duży rynek. A najprędzej się jakoś dogadają.

Messenger stosuje szyfrowanie tak samo jak Telegram. Opcjonalnie. Nazywa się to u nich “secret conversation”.

wszyscy szyfruja komunikacje nic nie idzie plain textem zeby nie bylo. end to end encrypt jest dodatkiem opcjonalnym w messengerze i telegramie. generalnie caly ruch jest w dzisiejszych czasach szyfrowany, dodatkowa warstwa czyli end to end jest w 99% komunikatorów dostępna w niektórych samemu trzeba to wlaczyc w niektorych jest domyslnie.
jak zakaza to aplikacja zostanie wycofana z sklepu w danym regionie to wszystko co moga zrobic.

1 polubienie