Cześć! Mamy tu kogoś, kto zajmuje się tworzeniem aplikacji na iOS?
Mam pomysł na fajną aplikację, ale moje umiejętności i wiedza o ich tworzeniu jest zerowa. Widzę, że istnieje już jedna, podobna ale wyglada i działa dość słabo.
Klasyk imprezowy: “Ooo, jesteś programistą? Wiesz co, bo mam pomysł na zajebistą apkę!”
Nie mam zamiaru umniejszać Twojej wiadomości, po prostu tyle się tego nasłuchałem że mam alergię na tego typu teksty Sorry za offtop, nie programuję na iOS więc zupełnie nie pomogę
Ciekawe ile zajebistych aplikacji powstało w taki sposób. Myślę, że kilka możesz mieć na telefonie. Gdyby nie takie pomysły, wymiana wiedzy, doświadczeń to byśmy dalej popierdalali w skórach (albo i bez nich) w okolicy jaskiń.
@MarcinVeB - powodzenia! Nie programuję w niczym ale jak masz dobry pomysł to trzymam kciuki za realizację.
Polecam film Stażyści, który fajnie pokazuje, że aby apka powstała, nie trzeba programować
No właśnie nie do końca rozumiem Twoja odpowiedź i m.in.przez takie komentarze jestem coraz dalej od podcastu. Miałem nadzieję, że może ktoś da znać, napisze prywatną wiadomość i się tym zainteresuje. Dla kogoś kto ma z tym na codzień do czynienia może być to dodatkowa kasa, którą zarobi tworząc aplikację.
Jaka aplikacja i co ona będzie robić? Co prawda idę teraz do nowej szkoły i nie wiem jak to u mnie będzie z czasem, ale potrafię programować w SwiftUI i myślę że będę mógł zrobić jakiś side project.
Gdybym za każdego “mam pomysł na aplikację” dostawał złotówkę, to byłbym bogaty. Ja też mam mnóstwo pomysłów na aplikację, pomysł dopóki nie jest tym strzałem w dziesiątkę (a umówmy się, statystycznie szanse są niskie), to potrzebuje też dobrego biznesplanu, marketingu, researchu, potrzebuje odpowiednich założeń. Przede wszystkim potrzebny jest też czas, tego mi najwięcej brakuje. No i dalej: jeżeli to aplikacja, która ma mieć backend (a większość dzisiaj ma), to musisz jeszcze zbudować całą infrastrukturę sieciową czym się zajmują osobne osoby, a nawet całe zespoły. Zanim zacznie się faza programowania, to powinny powstać makiety/prototypy. Zrobiłeś je? Masz coś, co można by pokazać temu programiście, który potem zrobi całą robotę?
A to wszystko i tak tylko smyrając temat po powierzchni, bo nie bez powodu “pisanie aplikacji” to jest tak ogromny biznes generujący tyle miejsc pracy i pieniędzy na całym świecie.