Podzielę się z wami lifehackiem, bo mam wrażenie, że mało osób o tym wie. Otóż są różne strony wyszukujące tanie loty, bilety za grosze itd. Ale co w sytuacji, w której nie chcecie się rzucać na takie oferty, a po prostu chcecie znaleźć najtańsze połączenie w konkretnych datach i lokalizacjach?
http://Google.com/flights - to najlepsza wyszukiwarka lotów, która pozwala wam obserwować też konkretne połączenia, wyszukiwać np. najtańsze bilety na weekend do ciepłego miasta w ciągu 4 miesięcy - done. Wszystko można tam zobaczyć. I teraz najlepsze - w odróżnieniu od kayaków i innych serwisów, Google.com/flights nie dorzuca własnej opłaty. Te bilety po prostu są najtańsze jak się da.
Polecam, zachęcam.
5 polubień
Usuń to na Boga. Nie potrzebuje większej konkurencji w lapaniu tanich ofert.
3 polubienia
Oj tak, sam ostatnio uswiadamialem znajomych. Google flights jest chyba jednym z mniej używanych, i lepszych w tym samym czasie produktów googla. Cholerstwo jest bardzo miłe w użyciu, wyniki są super i jeszcze działa a asystentem 
1 polubienie
Google Flights jest niezłe, ale… nic nie zastąpi VPN’a, Incognito mode oraz Booking. Autorytetem w lataniu nie jestem, ale 200 lotów w życiu już mi pyknęło z czego nie służbowo jakieś 35-40% z tego. Wszystko szukane z krajów biednych i incognito, ceny dużo niższe. Nie należę do osób, które cieszą się samą podróżą - to droga jest ważna, a nie cel right? - więc omijam takie konstelacje pt. podróż 12 godzinna w 60 godzin lub 80. Sporo latałem po US, tam polecam expedię. W Azji z kolei polecam Flights oraz bookinga, ewentualnie strony linii lotniczych - tam czasem można też wyrwać dobrą promkę.
Chcesz tanio latać w EU to wybieraj bałkańskie regiony dla VPNa. Po Azji to na północ ode mnie - Vietnam, Cambodia, ameryka - tu za dużo nie ma opcji, ale jak południowa to kolumbia. BTW w części krajów rozwijających tak jak już pisałem działa program Google wspierania dostępu do multimediów, więc YT za darmo pozwala na pobieranie contentu do Offline - na podróże w sam raz 
P.S. Odkąd urodził mi się synek, to na razie leciałem tylko raz, więc mogłem wypaść z obiegu. Moje doświadczenia są valid na Q2-Q3 2018 
3 polubienia
Jeszcze slyszalem od znajomych, że oprócz vpna, którego zresztą sam testowałem, można też próbować się bawić w bookowanie o dziwnych godzinach. Z doświadczenia znajomego, około 3 w nocy wizzair ma tańsze ceny niż w godzinach szczytu. Aczkolwiek tego sam nie testowałem, aż tak mi nie zależy 
1 polubienie
Level advance
ale to naprawdę fajne jak komuś się bardzo nie śpieszy jest wybieranie takich linii lotniczych i takich godzin / terminów, gdzie prawdopodobieństwo overbookingu jest wysokie. W efekcie tego często można dostać biznes zamiast economy lub rekompensatę za brak miejsca w samolocie.
Oczywiście są tego minusy. Swego czasu latałem służbowo do Frankfurtu i w ciągu 6 mc wykonałem jakieś 45 lotów i pamiętam, że byłem mocno zdenerwowany jak chciałem pędzić do domu, a tu overbooking. Fakt, że dawali €400 rekompensaty w Lufie, ale do domu kolejnego dnia… Natomiast na wakacje po US wybierałem Deltę, która często stosuje overbookingi i trafiło mi się raz NY → Seattle biznes, a Seatlle → Hawaje (Maui) (przez San Fran) rekompensata ze względu na layover powstały w wyniku braku miejsca.
Ja latam bardzo amatorsko - raczej robię jedna lub dwie trasy, co dwa-trzy miesiące więc jakoś super zaawansowany w to nie jestem, ale dodaje sobie różne trasy tam i czekam na promocję. Tam też strzelam w urlopy (wybieram tanie loty w interesujących miesiącach i czekam).