Strona www miasta/wsi, potrzebna opinia

W miejscu gdzie mieszkam, padł luźny pomysł, strona www wioski. Aktualnie jest grupa zamknięta dla mieszkańców na fb, jak coś się dzieje to ludzie wrzucają posty, brak prądu, informacje od sołtysa, pies zaginął, jakieś organizowane wydarzenie itd.

Pytanie czy korzystacie sami z czegoś takiego? Czy u Was to może funkcjonuje, czy widzicie w tym jakiś większy sens, czy może taka grupa na fb w zupełności wystarczy, tylko że grupa ma trochę bałagan bo leci tam wszystko i później coś znaleźć trudno też.

Jestem ciekaw waszych opinii a jak uważacie że takie coś jest ok to jakie elementy, jakie rzeczy powinna zawierać (oprócz forum rzecz jasna :wink:)

fb w teorii daje ci moderacje
jak zalozysz swoje forum to powodzenia w znalezieniu moderatorow
strona wymaga admina
generalnie gmina powinna miec swoja strone i tam umieszczac wszystko, powinna miec tez bip
i to do gminy bym uderzal aby cos takiego u nich miec
jak to sam zalozysz to to dopoki bedzie ci sie chcialo to bedziesz utrzymywal, ale potem roszczeniowosc ludzi cie dobije i rzucisz to w diably

Tu mówię raczej o czymś małym dla bardzo małej społeczności wiejskiej, ale dość aktywnej i młodej stosunkowo w której sporo się dzieje i jest rozwój. Bip i gmina to już większy twór, tam nie ma też stricte informacji tylko z samej tej jednej lokalizacji więc to nie o to chodzi. Porównał bym to bardziej do takiego informatora osiedlowego, mniejsza społeczność ale zwarta i robiąca coś dla siebie, mająca jakieś prawa i możliwości rozwoju wewnętrznego.

Forum to fakt moderacja itd, dlatego to może akurat nie najlepszy przykład tutaj, ale już publikowanie tam ciekawych lokalnych atrakcji, info o samym miejscu (historia) bo dość dużo ludzi sprowadza się w te strony a każde miejsce ma jakąs swoją historię przecież. Informacje o inwestycjach i zmianach, pomysłach, wydarzenia organizowane przez społeczność, jakieś spotkania na tzw. Świetlicy, czasem głosowania za czymś, trochę tego tam jest.

Pytanie czy ludzie korzystają albo czy korzystali by z takiej strony czy raczej mają wywalone co się u nich we wsi dzieje i patrzą max do płotu i nie dalej.

Ja to widzę w podobnej formie jak teraz fb, każdy może wrzucić czy tu czy tu jakiś post, wydarzenie itd, w obu miejscach potrzebny jest jakiś admin który w razie co skasuje post lub wyprostuje sytuacje, tylko fb moim zdaniem jest trochę mało przyjemny, nie każdy też go ma lub chce mieć albo chce się ujawniać ze swoim kontem prywatnym a wgląd w grupę jednak by chciał mieć może.

no fb idealne do tego co opisujesz, mozna latwo zalaczyc zdjecia, skomentowac, shareowac, wiekszosc ogarnia jak to uzywac.

no właśnie fb jest dobry na rzeczy na “już” wrzucić i zapomnieć, odszukać coś to już też katorga, do tego dochodzi czynnik że właśnie trochę ludzi odeszło z fb, nie mają kont, nie chcą, albo nie chcą pokazać swoich profili wszystkim we wsi i są tym trochę wykluczeni. Strona nawet jak wymaga rejestracji to wystarczy imię i nazwisko, nikt nie musi przeglądać twoich zdjęć z wakacji, mogą być podstrony typowo pod ogłoszenia bo takie się trafiają, kalendarz wszelkich spotkań i głosowań w których zapadają jakieś decyzje itd, jakoś tak wydaje mi się to bardziej przejrzyste i klarowne niż scrollowanie tej niekończącej się listy na fb.

1 polubienie

Uwżam, że strona wsi/lokalnej społeczności to całkiem dobra alternatywa dla grupy na Facebooku. Tak na dobry początek to wystarczą 3 elementy:
Aktualności (oczywiście dostępne też przez RSS :grin: ) - czyli zakładka z bieżącymi informacjami, czyli np. na kiedy planowana jest przerwa w dostawie wody, kiedy jest zebranie sołeckie albo jakiś koncert w domu kultury itd.
Ciekawostki/informacje o gminie/region - tutaj tak jak proponowałeś możesz napisać coś o historii okolicy, lokalnym tradycjach czy znanych postaciach pochodzących Twojej miejscowości
Forum - jeśli strona ma być lepszą alternatywą grupy na Facebooku to inne osoby poza Tobą muszą mieć możliwość wrzucania postów np. o zagubionych zwierzętach, czy pytania w stylu, gdzie jest najlepszy fryzjer w okolicy. Tutaj faktycznie dochodzi kwestia moderacji, ale jak pokazuje przykład YWP Forum w spoko społeczności jest to temat do ogarnięcia.
Oczywiście zależnie od Twoich umiejętności technicznych, chęci i dostępnego czasu możesz rozbudowywać swój lokalny serwis o elementy takie jak np. kalendarz wydarzeń albo aktualna jakość powietrza :wink:
A podsumowując to bardzo popieram inicjatywy wyprowadzenia lokalnej społeczności poza ekosystem Mety, bo Facebooku (szczególnie po ostatnich zmianach, kiedy to nie możesz już praktycznie nic tam sprawdzić nie będąc zalogowanym) to prawdziwy rak Internetu

1 polubienie

IMHO wszystko jest lepsze od tego jebanego Facebooka.

Jak masz kogoś kto ma chęci coś postawić i ponieść nieco kosztów to przypuszczam, że strona WordPress z plug-inem BuddyPress w zupełności by wystarczyła.

Ja jestem uwikłany w dwie nieco mniejsze społeczności - zrzeszające mieszkańców dwóch budynków. Jedna to grupa na FB i to jest taki rak, że dramat. Druga zaś to lista mailingowa i jest to jeszcze większy dramat.

Jak pokazuje forum YWP, ucieczka z FB wychodzi tylko na dobre.

4 polubienia

No o coś takiego właśnie chodziło i kwestia tego że taki post ze strony nadal można łatwo share zrobić na fb żeby inni się dowiedzieli o tym, trochę większy zakres odbiorców się robi moim zdaniem i lepiej to też wygląda. Na grupie na fb też ktoś musi to moderować i wydaje mi się że na stronie tak samo łatwo to można mieć i nie wymaga to żadnej skomplikowanej akcji po niczyjej stronie, tych rzeczy też nie ma nie wiadomo ile żeby tego nie móc ogarnąć.

Dla mnie plusem jest ta przejrzystość w www, są wydarzenia, aktualności, historia etc, więc wchodzę tam lub widzę to co mnie konkretnie interesuje a nie przekopuję się w gąszczu postów o zgubionych kotkach.