Stary router jako AP

Mam dwa stare routery i chcialem zrobic z nich AP.

W tej chwili mam router ubiquiti, do niego podlaczone dwa switche oraz dwa urzadzenia mesh wifi. Dodatkow chce wpiac dwa AP na tym samym ssid ale innym niz mesh. Docelowo AP maja dzialac na 2.4 Ghz i obslugiwac urzadzenia smart home.

Konfiguracja AP wygladala nastepujaco: reset do ustawien fabrycznych. Zmiana IP na inny niz 192.168.1.1 (ten jest przypisany do ubiquiti), AP1 konczy sie na 2, AP2 konczy sie na 3. Deaktywacja DHCP i Firewall. Zmiana nazwy i hasla wifi na takie samo na obydwu urzadzeniach. Podlaczenie po kablu do sieci.

Obecnie moge zalogowac sie do obydwu urzadzen wpisujac ich ip, bedac podlaczonym do mesh wifi. Niestety po zalogowaniu sie do nowej sieci, nazwijmy ja AP wifi, nie mam dostepu do internetu. Please help.

Jaką masz bramę dla AP1 i AP2? Według mnie powinna być 192.168.1.1

255.255.255.0 taka sama jest na glownym routerze.

To jest maska podsieci.

Na głównym routerze Ubiquiti masz pewnie tak:
adres routera: 192.168.1.1
Mask: 255.255.255.0
Default Gateway: 192.168.1.1

Sprawdź co masz w ustawieniach dla AP1 i AP2.
Możesz również sprawdzić na urządzeniu, które podpiąłeś do AP1 lub AP2 jaką dostaje konfiguracje.
Najłatwiej w ustawieniach karty sieciowej (zakładka Szczegóły) lub polecenie ipconfig /all w cmd.

192.168.1.1

Temat do zamkniecia, zapomnialem zrobic renew dhcp lease na Macu. Pewnie restart kompa tez by pomogl. Dzieki za pomoc!

W sumie to mam jeszcze jedno pytanie, czy istnieje mozliwosc instalacji vpn na AP gdybym zmienil soft na openWRT?

A nie lepiej zrobić to przez Ubiquiti?

Pewnie tak ale chcialbym zeby tylko czesc urzadzen korzystala z vpn.

Możesz to zrobić za pomoc ustawienia dostępów do konkretnych urządzeń (stworzenie prostych reguł access list).
Czyli jak ustawisz VPNa na ubiquiti to przydzielisz dla nich pulę adresową jaką mają dostać urządzenia łączące się i dla tej puli adresowej później reguły do czego mają dostęp.

1 polubienie