Znajdujesz coś, niby jesteś zadowolony ale… znowu zaczynasz szukać. Takie podejście oczywiście ma sens ale do pewnego stopnia. Potem już tylko jest “jakieś ale” i szukanie czegoś innego. Trochę wpadasz w pętlę.
Chcesz mieć wydajny VPN postaw go na jakimś średnim PC (nieco wyższe koszty zakupu i utrzymania bo zużywa więcej prądu) chcesz coś tańszego i może już nie tak wydajnego: postaw VPN na routerze.
Albo kup maca mini na i5 z okolic 2011/2012 roku i na nim postaw sobie wszystko co chcesz
Zrobisz na nim serwer VPN, pi-hole, jak będziesz chciał to i NAS, a przy okazji serwer WWW, filmów i przystawkę smart do TV
A jak nie chcesz kucować za bardzo to nie marudź, tylko wybierz router i kup, bo takie szuknie to jak @Krzysie_k pisał nigdy się może nie skończyć.
Jeśli ktoś myślał o zestawie asus wrt + nord vpn to generalnie nie polecam. Test na łączu 500Mb/s + googlowy pihole to tak wyglądają statystyki przed i po…
Testowałem właśnie Asusa jakiś czas temu, model AC58u i oddałem go chyba po dwoch godzinach od zakupu… Predkośći na openVPN oraz zasięg to porażka. łącze 300 a wyniki na jakies 15-30 max. Ogolnie troche czytając najlepszym routerem pod client VPN jest niby Linksys WRT 3200AMC tylko w momencie gdy uslyszalem, że ma problem ze sterownikami DD-WRT i po wgraniu softu wi-fi ma ponoć slaby zasieg.
Niestety widać, że sam router nie jest w stanie obsłużyć szybkich prędkośći na łączu z OpenVPN. Jedyne dwa wyjscia jakie przychodza mi do glowy i koledzy wyzej pisali. Kupić maly komputer ktory bedzie robił nam za server/router. Druga opcja zmienić typ szyfrowania - ponoć z L2TP czy PPTP mozna uzyskac lepsze predkosci na routerach ale niestety kosztem szyfrowania.
Sam zastanawiam sie jak najlepiej ogarnąć sytuacje
Udało mi się ogarnąć laptopa ktory troszke już przeżył ale działa : ) tak samo udalo mi się kupić w mega promocji Rezer Portal za 199 zł ( mam 13 dni na testy najwyżej zwróce go w x kom )
W laptopie mam jedno gniazdo ethernet plus drugie gniazdo leci po karcie sieciowej tp-linka po usb.
Pytanie teraz jak udostepnic łącze z laptopa do nowego routera ? Obecnie mam zaibstalowany Windows Server ale jesli trzeba bedzie bawić się w Ubuntu czy jakąś inną dystrybucje z chęcia spróbuje