Co ja mogę zrobić, żeby na nodach dzieciach mieć prędkość jak na matce? W którym miejscu może być problem?
Jak ewentualnie szukać gdzie może być wąskie gardło?
Dzięki @Tadek za to pytanie. Zacząłem odpisywać ale mówię - upewnię się organoleptycznie.
Otwieram szafkę z pierwszym switchem po matce a tam żółta lampka zamiast zielonej przy kabelku prowadzącym do dziecka w biurze. Przepiąłem do innego portu. Efekt
Odkopuję bo to chyba najbardziej trafny temat w tym przypadku, odkopałem takie urządzenie i nie znam się w takich sprawach ale wydaje mi się że jest to POE od niego, widzę że jest tam 48V i 0.5A na obu ale dla pewności wolę zapytać żeby czegoś nie popalić, jest ktoś w stanie mi to potwierdzić?
druga sprawa to nie mam do niego tego montażowego plastiku, może ktoś posiada na zbyciu?
trzecia sprawa to kabel zasilający, ten posiadam ale z wtyczką UK niestety i już mnie to trochę męczy z przejściówkami, może też ktoś posiada taki “ogon” ale z naszą rodzimą wtyczką?
Ja mam nowy fancy tv i mam 100mbit. Wszystko streamuje i do tej pory nic nie potrzebowało więcej niż 40mbit. Plex, remote play, Disney+, Netflix etc. Więc wsadzanie tam czegoś lepszego niż 100mbit jeśli to nie jest tv 8k to chyba nie ma sensu bo 8k chyba też poleci na 100mbit. Na pewno YT który stosuje kompresję do ~60-80mbit
tak to ten, nie zakładałem że to może być takie tanie, a z drugiej strony pomyślałem o elektrośmieciach bo zawsze z tymi kablami bywa tak że walają się gdzieś po szufladach zbędne
nie mam chyba nawet co podpiąć pod to więc ok, ale tu zastanawiałem się czy nie upali tego unifi może, docelowo mam zamiar kupić switch z POE, ale to jeszcze trochę czasu.
Do osób które posiadają ubiquiti dream machine pro czy se, jesteście zadowoleni? @luke-g@kamilstec@vantroff (wiem, że posiadacie na 100%, ale każdy głos się liczy) planuje zmodernizować sieć domową i zacząłem rozrysowywać co potrzebuje, jako router (openwrt) miał być mini PC z tego wątku:
To miało już iść do switcha od ubiquiti po SFP+ (rozmyślałem póki co który switch ze stajni, oraz Access Point również od Ubi.)
Im bardziej to wszystko rozrysowywałem to dojrzałem do Ubiquiti Dream Machine SE (głównie dla POE zamiast PRO). Miałbym jedno pudło i tyle ze spójnym ekosystemem. Liczba portów by mnie zadowalała, że nie potrzebowałbym switcha dodatkowego.
Jak Wam się sprawuje dream machine? głośne to jest? miejsce na to mam, nie jest takie to wielkie jak zakładałem na początku.
Mam UDM PRO w szafie wraz ze switchem Pro 24-portowym. W sieci jest kilka routerów od flexa po 16 portowy lite, 3 AP, backup Internet unifi LTE. Do tego mam 9 kamer + 5 floodlightow.
Wszystko pięknie ogarnia mi UDM pro. Z USW24pro podpięty jest 10gbit sfp i to de facto switch jest głównym rozgrywającym w sieci
Fajne, chociaż wlaśnie zauważylem, że wypuścili nową wersje tego routera co ja mam i smutna panda bo ta nowa ma wifi 6 i jakiś ładny ekran (który od razu bym wyłączył, żeby broń boże nie świecił)
Ubiquiti Unifi Dream Machine Special Edition
UBIQUITI U6-PRO Punkt dostępowy WiFi 6 5300Mb/s
nie wiem kiedy będę miał czas do tego usiąść nawet jak przyjedzie i zmigrować się z routera z openwrt a mam tak sporo logiki, reguł FW itp. czekam mnie raczej pół dnia zabawy ale i tak się już cieszę