Moi Drodzy,
Szybka wrzutka pewnie zaraz do zamknięcia. Czego używacie na komary? Ja od jakiegoś czasu używam preparatów zawierających substancję deet (np. Mugga) ale szukam czegoś nowego bo jednak nawet przy 50% stężeniu substancji miewam problemy z ukąszeniami. Wiem, ze nie da się ich wyeliminować w 100% ale podobno są preparaty, które są oficjalnie niedostępne w PL ale cholernie skuteczne i da się je zakupić mniej oficjalnymi kanałami.
Chodzi mi o preparaty dla dorosłych.
Z góry dzięki!
Obejrzałem ten film na YT https://youtu.be/Xx53BCY3yGM
i kupiłem środek oparty o ikarydynę. Podobno zdrowsza niż DEET (dopuszczalna również dla dzieci).
Od dwóch tygodni testuję (w mojej okolicy plaga komarów) i jest lepiej niż dobrze. Sprawdź, polecam.
3M Ultrathon Emulsja Przeciw Owadom 59Ml - Opinie i ceny na Ceneo.pl 3M Ultrathon na DEET
REPEL 50 DEETfree bezwonny - 120ml - Opinie i ceny na Ceneo.pl na ikarydynie
deet 100, używałem w dżungli i w Polsce tez się sprawdza:)
Oj to już chyba dość hardcorowe stężenie…
No właśnie - wierzę że te preparaty są bardziej skuteczne niż te dostępne w sklepach. Ale jak z ich szkodliwością i wpływem na ludzki organizm?
używam deet 100 od chyba 15 lat i jakoś nie ma szkód żadnych. stężenie w setce to jest niby 97% chyba podobno od 50% już nie ma znaczenia, ale jak jest to co mam wyrzucić:)
dla młodej mamy coś na olejkach, ale to działa max 1h i trzeba psikać znowu - ale na 100% jest nieszkodliwe.
deet 100 to 12/14h działania, tylko trzeba pamiętać ze rozpuszcza plastik (kiedyś zapomniałem rąk wytrzeć i walkie-talkie zostało mi w ręce a na nim po oderwaniu odciski paluchów wszystkie).