A to nie o to chodzi? Cały świat idzie w kierunku Orwela, więc to jest po drodze.
W tych wyliczeniach jest mowa o osobach w wieku produkcyjnym oraz dzieciach, ponadto w filmie Pani w 13m18s mówi o tym, że oprócz dochodu podstawowego utrzymane zostaną emerytury i renty. Ale wyraża się na tyle niejasno, że w sumie to nie jestem pewien na 100% czy 376mld zł to z emeryturami czy bez.
Tak jak mówię, jest to miły teoretyczny koncept. Możliwości implementacji są tysiące. Nie jestem wielkim fanem, ale spójrzmy prawdzie w oczy - 40h tydzień pracy w dzisiejszych czasach ma mniej sensu niż 100 lat temu
Bo w to, że wszyscy mogli “wcześniej wstawać i ciężej pracować” to już chyba nikt normalny nie wierzy
Bardziej chciałbym zobaczyć zmianę w myśleniu np, że wzrost PKB to jedyna słuszna miara czegokolwiek. Świat się zafiksował na tym i mamy niekończący się wyścig szczurów, a ci biedni ludzie do których nie dojeżdża PKS są wypychani jeszcze dalej po za margines. Mam nadzieje, że wszyscy rozumieją, że trochę ironizuje z tym PKS-em, a trochę nie…
40h/week to kolejny chory koncept, który umiera za wolno, ale tu też musi zmienić się mentalność w ludziach bo większość jeśli zaproponuje się im np 30h lub nawet 20h to po prostu będzie miała w głowie, że “spoko będę pracować mniej”, a nie, że “teraz będę pracować wydajniej”. Ja już nie pamiętam kiedy ostatni raz robiłem 40h, chyba jak pracowałem jeszcze w budżetówce.
https://www.podatki.gov.pl/polski-lad/kwota-wolna-polski-lad/kalkulator-wynagrodzen-polski-lad/
No to jak 500+ i “kapitał opiekuńczy” wliczają do dochodu, to już mają kupionych wyborców na kolejne wybory.
Ta magia mnie zawsze zadziwiała. Zabrali, zmienili metkę i oddali trochę mniej, a ludzie ich po nogach za to smyrają.
Nie byłem pewien czy to tu pasuje, ale wrzucę, najwyżej jakiś mod wywali/przeniesie/stworzy osobny temat:
Nawet nie wiem co końca jak to skomentować, ale pokazuje to wybitnie jak nieważne są prawa człowieka, wartość ludzkiego życia i podobne pierdoły - wyjebiemy wszystkich do afryki, pozbędziemy się problemu i po kłopocie nie?
DEXIT za 3, 2, 1…
Powinniśmy pomagać im ogarnąć ich kuwetę tam na miejscu… Oh, wait, zapomniałem, że oni tam “naszej” demokracji nie chcą…
A tak serio to jak Ty byś to rozwiązał? Przyjmował byś wszystkich jak leci, uczył języka i kultury z nadzieją, że się jakoś wtopią w tłum i będą grzecznie płacić podatki?
Oczywiście to co teraz zachód wyrabia to kurewstwo jakich mało, trzymanie tych ludzi w obozach, odsyłanie z biletem w jedną stronę… To jest złe, ale jak już pisałem, przedstaw rozwiązanie, które zadziała i nie sprawi, że ktoś będzie poszkodowany.
Afryka to będzie jeden z ważniejszych powodów dla których zachód jaki znamy upadnie, oni nas pokonają nie czołgami, a dosłownie patykami.
Zachód bawiący się w moralnego i poprawnego politycznie zbawce świata obudzi się kiedyś z tym patykiem w tyłku i jestem pewny, że na czubku tego patyka będzie powiewać Chińska flaga
Najpierw nauczyłbym tego jakieś 80% polaczków w UK.
Pewnie to samo można by było zrobić ze sporą grupą polaczków co po miesiącu w USA zapominają języka polskiego i uważają że wygrali na loterii bo teraz temperaturę muszą odczytywać w fahrenheit-ach.
A ja nie. Jak ktoś chce z siebie robić pajaca po powrocie z wakacji to w sumie nikomu poza sobą nie szkodzi.
Zamykanie się w gettach na emigracji, brak jakiejkolwiek asymilacji, ciągniecie z socialu i kombinowanie jak tu wydymac kraj, który stał się naszym nowym domem jest obrzydliwe.
To jest cechą narodową u nas niezależnie od tego w jakim kraju się żyje.
Podpisuje się pod tym bez wahania, ale wydaje mi się, że 80% to jednak krzywdzące jest.
Rodakom wtapianie się w tłum wychodzi całkiem ok, tzn dopóki się nie odezwą, czy to po Polski czy po Angielsku…
To nie jest tylko nasza “Polska” cecha narodowa. Nie wiem jak im wychodzi kombinowanie, ale jak ktoś widział zamknięte Chińskie osiedla ten wie o czym mówię… W ogóle widział ktoś Chiński take away w którym można płacić kartą? Bo ja nie widziałem…
Oni w ogóle się nie asymilują.
Ich planem jest załapać przyczułek i zająć teren dzięki przyrostowi naturalnemu - w ciągu stu lat będzie ich więcej
Ale ich już jest więcej, a jeszcze teraz dostali pozwolenie na trzecie dziecko…
I bardzo dobrze. Są pracowici, mają kulturę sięgającą 3000 lat wstecz. Na co tu narzekać?
To tak jak w większości miejsc z pizzą w USA - prowadzonych przez Amerykanów, a nie imigrantów.
Ktoś tu chyba zdrowo odleciał…
Jesteśmy świadkami “największego oszustwa wyborczego w historii tego kraju, a moim zdaniem w historii demokracji” - tak premier Izraela Benjamin Netanjahu komentował fakt, że opozycja zawiązała koalicję, która ma pozbawić go władzy.
Jak widać moralność Kalego wszędzie w modzie
Mogę się założyć, że jeszcze w tej kadencji PiS przeforsuje podatek katastralny – przewiduje Jacek Bury. – Ale w przypadku podatnika płacony nie od jednego mieszkania, bo tutaj rząd strzeliłby sobie w stopę. Podatek katastralny będą płacić właściciele drugiego czy trzeciego mieszkania – uszczegóławia swoją wypowiedź senator ruchu Polska 2050.
No i niby spoko, jak ktoś bogaty i ma na kilka mieszkań, to trzeba mu dowalić podatek za to, bo na co kułakowi więcej niż jedno?
Od razu widać, że jak ktoś ma kilka mieszkań to albo obrzydliwie bogaty i mu się należy kara, albo to jakiś aspirujący badylarz i za to tym bardziej mu się należy kara!
Ciekawym tylko, jaka będzie wysokość tego podatku, bo mówi się o 2% wartości mieszkania, co daje całkiem pokaźne kwoty…