🗳️ Polityka

A to nie o to chodzi? Cały świat idzie w kierunku Orwela, więc to jest po drodze.

W tych wyliczeniach jest mowa o osobach w wieku produkcyjnym oraz dzieciach, ponadto w filmie Pani w 13m18s mówi o tym, że oprócz dochodu podstawowego utrzymane zostaną emerytury i renty. Ale wyraża się na tyle niejasno, że w sumie to nie jestem pewien na 100% czy 376mld zł to z emeryturami czy bez.

Tak jak mówię, jest to miły teoretyczny koncept. Możliwości implementacji są tysiące. Nie jestem wielkim fanem, ale spójrzmy prawdzie w oczy - 40h tydzień pracy w dzisiejszych czasach ma mniej sensu niż 100 lat temu :smiley:
Bo w to, że wszyscy mogli “wcześniej wstawać i ciężej pracować” to już chyba nikt normalny nie wierzy :smiley:

1 polubienie

Bardziej chciałbym zobaczyć zmianę w myśleniu np, że wzrost PKB to jedyna słuszna miara czegokolwiek. Świat się zafiksował na tym i mamy niekończący się wyścig szczurów, a ci biedni ludzie do których nie dojeżdża PKS są wypychani jeszcze dalej po za margines. Mam nadzieje, że wszyscy rozumieją, że trochę ironizuje z tym PKS-em, a trochę nie…

40h/week to kolejny chory koncept, który umiera za wolno, ale tu też musi zmienić się mentalność w ludziach bo większość jeśli zaproponuje się im np 30h lub nawet 20h to po prostu będzie miała w głowie, że “spoko będę pracować mniej”, a nie, że “teraz będę pracować wydajniej”. Ja już nie pamiętam kiedy ostatni raz robiłem 40h, chyba jak pracowałem jeszcze w budżetówce.

https://www.podatki.gov.pl/polski-lad/kwota-wolna-polski-lad/kalkulator-wynagrodzen-polski-lad/

No to jak 500+ i “kapitał opiekuńczy” wliczają do dochodu, to już mają kupionych wyborców na kolejne wybory.

Ta magia mnie zawsze zadziwiała. Zabrali, zmienili metkę i oddali trochę mniej, a ludzie ich po nogach za to smyrają. :wink:

Nie byłem pewien czy to tu pasuje, ale wrzucę, najwyżej jakiś mod wywali/przeniesie/stworzy osobny temat:

Nawet nie wiem co końca jak to skomentować, ale pokazuje to wybitnie jak nieważne są prawa człowieka, wartość ludzkiego życia i podobne pierdoły - wyjebiemy wszystkich do afryki, pozbędziemy się problemu i po kłopocie nie?

DEXIT za 3, 2, 1… :wink:

Powinniśmy pomagać im ogarnąć ich kuwetę tam na miejscu… Oh, wait, zapomniałem, że oni tam “naszej” demokracji nie chcą…

A tak serio to jak Ty byś to rozwiązał? Przyjmował byś wszystkich jak leci, uczył języka i kultury z nadzieją, że się jakoś wtopią w tłum i będą grzecznie płacić podatki?

Oczywiście to co teraz zachód wyrabia to kurewstwo jakich mało, trzymanie tych ludzi w obozach, odsyłanie z biletem w jedną stronę… To jest złe, ale jak już pisałem, przedstaw rozwiązanie, które zadziała i nie sprawi, że ktoś będzie poszkodowany.

Afryka to będzie jeden z ważniejszych powodów dla których zachód jaki znamy upadnie, oni nas pokonają nie czołgami, a dosłownie patykami.

Zachód bawiący się w moralnego i poprawnego politycznie zbawce świata obudzi się kiedyś z tym patykiem w tyłku i jestem pewny, że na czubku tego patyka będzie powiewać Chińska flaga :smiley:

Najpierw nauczyłbym tego jakieś 80% polaczków w UK.

5 polubień

Pewnie to samo można by było zrobić ze sporą grupą polaczków co po miesiącu w USA zapominają języka polskiego i uważają że wygrali na loterii bo teraz temperaturę muszą odczytywać w fahrenheit-ach. :stuck_out_tongue_winking_eye:

A ja nie. Jak ktoś chce z siebie robić pajaca po powrocie z wakacji to w sumie nikomu poza sobą nie szkodzi.
Zamykanie się w gettach na emigracji, brak jakiejkolwiek asymilacji, ciągniecie z socialu i kombinowanie jak tu wydymac kraj, który stał się naszym nowym domem jest obrzydliwe.

6 polubień

To jest cechą narodową u nas niezależnie od tego w jakim kraju się żyje.

Podpisuje się pod tym bez wahania, ale wydaje mi się, że 80% to jednak krzywdzące jest. :wink:

Rodakom wtapianie się w tłum wychodzi całkiem ok, tzn dopóki się nie odezwą, czy to po Polski czy po Angielsku… :laughing:

To nie jest tylko nasza “Polska” cecha narodowa. Nie wiem jak im wychodzi kombinowanie, ale jak ktoś widział zamknięte Chińskie osiedla ten wie o czym mówię… W ogóle widział ktoś Chiński take away w którym można płacić kartą? Bo ja nie widziałem… :wink:

Oni w ogóle się nie asymilują.
Ich planem jest załapać przyczułek i zająć teren dzięki przyrostowi naturalnemu - w ciągu stu lat będzie ich więcej :joy:

1 polubienie

Ale ich już jest więcej, a jeszcze teraz dostali pozwolenie na trzecie dziecko… :wink:

I bardzo dobrze. Są pracowici, mają kulturę sięgającą 3000 lat wstecz. Na co tu narzekać?

2 polubienia

To tak jak w większości miejsc z pizzą w USA - prowadzonych przez Amerykanów, a nie imigrantów.

Ktoś tu chyba zdrowo odleciał…

3 polubienia

Jesteśmy świadkami “największego oszustwa wyborczego w historii tego kraju, a moim zdaniem w historii demokracji” - tak premier Izraela Benjamin Netanjahu komentował fakt, że opozycja zawiązała koalicję, która ma pozbawić go władzy.

Jak widać moralność Kalego wszędzie w modzie :slight_smile:

3 polubienia

Mogę się założyć, że jeszcze w tej kadencji PiS przeforsuje podatek katastralny – przewiduje Jacek Bury. – Ale w przypadku podatnika płacony nie od jednego mieszkania, bo tutaj rząd strzeliłby sobie w stopę. Podatek katastralny będą płacić właściciele drugiego czy trzeciego mieszkania – uszczegóławia swoją wypowiedź senator ruchu Polska 2050.

No i niby spoko, jak ktoś bogaty i ma na kilka mieszkań, to trzeba mu dowalić podatek za to, bo na co kułakowi więcej niż jedno?
Od razu widać, że jak ktoś ma kilka mieszkań to albo obrzydliwie bogaty i mu się należy kara, albo to jakiś aspirujący badylarz i za to tym bardziej mu się należy kara!

Ciekawym tylko, jaka będzie wysokość tego podatku, bo mówi się o 2% wartości mieszkania, co daje całkiem pokaźne kwoty…