🗳️ Polityka

No i pozamiatane.
PiS do spółki z lewicą klepnie fundusz odbudowy, czyli kasę z tej złej, obrzydliwej unii, po czym zrobi sobie z tego narodowy program odbudowy kraju i wygra kolejne wybory.
Dlaczego? Bo będą mieli kasę, zaczną budować tanie mieszkania, jakiś program typu “tysiąc szkół na tysiąc lat państwa” czy coś podobnego i podniosą 500+ do 800+ i dziękuję - kolejna kadencja ich.
A my możemy sobie dyskutować.

1 polubienie

A to już jest tragiczne, a nie śmieszne - człowiek, który przez lata budował tej mafijny układ władzy teraz jest symbolem walki o praworządność…

https://www.tokfm.pl/Tokfm/7,103087,27031800,pancerny-marian-sam-na-pewno-sie-nie-podda-dr-oczkos-o-konflikcie.html

Taki cel ma UE.

Tak jak PO wygrała po wynegocjowaniu największych środków z UE w historii przy poprzednim rozdaniu.

I ci przebrzydli obywatele jeszcze na tym skorzystają, skandal! :wink:

3 polubienia

Problem liberałów nie jest w tym, że PiS wyda te pieniądze źle, rozkradnie i przepierdoli na głupoty (Sasin), ale że wyda je dobrze. Ale tę kasę głównie będzie się wydawać po wyborach 2023 więc pytanie kto wtedy będzie przy korycie. Myślę że PO się powoli orientuje, że być może nie oni bo nadal mają program lorda Farquaada ze Shreka, zerową ofertę dla kogokolwiek i poparcie wyłącznie jeszcze z rozpędu.

Polacy potrzebują tych pieniędzy. Polskie biznesy potrzebują tych pieniędzy. Dlaczego Budka i spółka nie lecieli negocjować tylko siedzieli na Twitterze i robili co zwykle, czyli absolutnie-kurwa-nic? Ktoś im bronił negocjować? Lista Lewicy wygląda niemal identycznie jak ta zaprezentowana przez Budkę z końcem 2020. To jak negocjacje prowadzi PO to super, a jak Lewica to zdrada stanu?

4 polubienia

Kasa to jedno, PR to co innego - jak nie umieli tego wykorzystać, to skończyli na kanapie z tłiterem.

Nie no, oczywiście. Ja w ogóle nie rozumiem, czemu dziś solidarność nie jest wyklęta, a jej członkowie nie wiszą na drzewach, przecież to przez nich utraciliśmy raj, jakim był PRL.
Bo przecież obywatele korzystali z tysiąclatek (sam do takiej chodziłem), mieszkali w mieszkaniach w blokach z wielkiej płyty (sam w takim mieszkałem za dzieciaka), jedli produkty wychodowane w PGRach, pracowali w zakładach utrzymywanych przez państwo itp. itd.
A wolność? Godność? A kto by się przejmował takimi głupotami, trzeba być oportunistą i za 500+ sprzedać wolność, godność, ważne by było na koncie więcej i będzie ok, jak będzie trzeba to wszyscy będziemy nienawidzić imigrantów, wierzących w coś innego niż JP2, nieheteroseksualnych, nie daj Boże bezdzietnych! A czy to się zgadza z naszymi poglądami? Jakimi poglądami? Przecież ich nie mamy, ważne “by skorzystać”.

2 polubienia

PiS - nie musisz się zastanawiać, jest wystarczająco wielu, którzy na nich zagłosują. Jedyną szansą na zmianę jest śmierć prezesa, wtedy jest szansa, że walka o władzę rozsadzi ten obóz od środka.
Inaczej nie ma nikogo, kto by realnie mógł im zagrozić.

3 polubienia

Też trochę czekam aż kilku dziadków odejdzie na wieczną emeryturę tylko problem w tym, że nie bardzo jest kim ich zastąpić…

Kraj może nie wytrzymać więcej Bosaków.

W ogóle przeczytałem to co napisałem i stwierdzam, że zabrzmiałem strasznie lewacko :stuck_out_tongue:

Teraz nie wiem… Winisz PiS że mają lepszy PR? Czy że PO gra od 2015 grę “Korwin 4.9%”? PiS wygrał wybory w 2015 bez machiny propagandowej. Kurna Hołownia w ogóle bez kasy ma lepsze notowania niż Budka :slight_smile:

1 polubienie

Te pieniądze będą w 80% procentach dostępne od 2023 roku, więc ten kto wygra wybory będzie je wydatkował.
W odpowiedzi do @Tadek twierdzisz, że PiS wtedy wygra. Z taką logiką to nie warto czegokolwiek budować, płacić podatków i segregować śmieci, bo czym gorzej w kraju tym większa szansa, że PiS przegra.
Wydaje mi się, że dużo łatwiej być za odrzuceniem takiego pakietu żyjąc od lat w bogatym kraju zachodnim, który takie niezbędne inwestycje ma dawno za sobą.

4 polubienia

Nikogo nie winię - stwierdzam fakt, że poko jest beznadziejne i nie widzę dla nich szansy, o ile nie znajdzie się tam ktoś pokroju Donalda, a na to się nie zapowiada.
Czasami mam wrażenie, że im jest wygodnie tak jak jest - za nic nie odpowiadają, a kasa za posłowanie leci.

No i dlatego nie piętnuję lewicy, a rozumiem ich podejście - ta kasa jest nam potrzebna i trzeba było to przepchnąć.
Po prostu mam przeczucie graniczące z pewnością, że marketingowo najlepiej to rozegra PiS.
A najgorzej rozgrywa to poko, bo wychodzą na takich, którzy na zlość PiSowi pogrążyliby kraj.

Prosze Cię, obaj wiemy, że FO nie jest po to, żeby ktoś miał więcej na koncie tylko po to, żeby przestawić gospodarkę na nowocześniejsze tryby i podnieść kraje po 1.5 roku Covida. To nie jest 15 emerytura, tylko ogromny i skomplikowany plan modernizacji UE.

2 polubienia

A to prawda, PiS od lat ma najlepszy PR, do tego dochodzi ich teflonowość, która zdaje się nie mieć końca.

1 polubienie

Tylko celem agendy UE jest wpakowanie kasy w różne elementy - gospodarkę, zieloną energią ale również tzw. “spójność”.

Tak się złożyło, że w momencie gdy ten wielki plan jest akceptowany, rządzi u nas PiS. Sugerujesz zrezygnowanie z tych pieniędzy? Kasa będzie z UE (jej strukturę znam, wiem, że część to dług) do wydania właśnie na takie (między innymi) rzeczy w stylu mieszkalnictwo, edukacja, służba zdrowia ale też np. zielony transport. Negujesz sam program UE w całości czy nie pasuje Ci, że to akurat PiS jest teraz przy władzy? Przecież zatwierdzenie tej kasy to mus, wszyscy na tym skorzystają.

Jakbyś tak konkretniej postawił tezę, to można dyskutować. Na razie wymieszałeś PRL z UE i w sumie nie wiadomo o co Ci chodzi.

2 polubienia

Od kiedy grasz na cymbałkach Tomasza Lisa? xD

O czym Ty mówisz? Lewica miałaby głosować przeciw czemuś o czym, jeszcze 3 miesiące temu, Laubnauer i Budka krzyczeli, że nie ma opcji że opozycja nie poprze?
PO samo się ustawiło w pozycji pomiędzy (tfu) Ziobro-konfederacją a PiSem i nie wie jak z tego wybrnąć. Lewica miała czekać aż im łaskawie PO przyzwoli na negocjacje, skoro samo POKO nieszczególnie się do tego garnęło?

Ciekawy jestem co by zrobili jakby doszło do głosowania, bo opcje są trzy:

1. Być przeciw, razem z oszołomami (zajebisty czarny PR)
  2. Wstrzymać się od głosu (wykurwiście czarny PR)
  3. Zagłosować za ale nie ugrać niczego "bo nie gadamy z PiSem (a potem płakać w mediach że głosowali ale bez radości).

No proszę Cię.

3 polubienia

Pamiętaj, że Donald przeczuwał pismo nosem i w odpowiednim momencie spierdzielił być słońcem Peru. Platforma się już wtedy sypała i wiadomo było że już więcej nie dowiozą. Nie chciał być ojcem porażki i zrzucił wszystko na Kopacz.

2 polubienia

Nie. I jak pisałem - rozumiem dlaczego lewica zrobiła co zrobiła. I nie rozumiem podejścia poko.
Niestety, tu nie było idealnego rozwiązania.

poko to dla mnie zostało skreślone już lata temu i każda ich decyzja pokazuje, że nie mam czego żałować.

Powiem Ci, że sam jestem ciekaw, bo patrząc na ich niektóre zagrania to bym się nie zdziwił jakby się wstrzymali, żeby nie głosować tak jak PiS ani tak jak Ziobro.
I ja wiem, że to jest bez sensu zagranie, ale nic lepszego się po poko nie spodziewam.

2 polubienia

Marketingowo to na razie PiSowi właśnie PO robi najlepiej waląc w Lewicę. To też pokazuje ich krótkowzroczność.

6 polubień

100% zgody.
Ale co się dziwić? Ręka rękę myje. PO nie pozwoliło skrzywdzić Zbyszka, taktycznie nie pojawili się na głosowaniu o TK, dbają o to, by przypadkiem PiS nie przegrało, a sami mają zapewnione te swoje kilkanaście % co daje im gwarancje mandatów i dofinansowania, a jednocześnie zdejmuje z nich jakąkolwiek odpowiedzialność - dla nich to sytuacja win-win.

2 polubienia