Jak w tytule. Z czego korzystacie i dlaczego? Wersje darmowe, czy płatne?
A może jeszcze inna alternatywna dla „czytaj później“
Ja korzystam z Raindrop https://raindrop.io/
Kiedyś z Instapaper, później bardzo długo z Pocket for ostatecznie od prawie roku z Raindrop - Janis większy porządek umiem tam zachować
Wersja darmowa w zupełności mi wystarcza.
EDIT
Teraz jak patrzę na ten wątek https://www.reddit.com/r/privacy/comments/cdhk4g/raindropio/ to chyba muszę bardziej się zainteresować narzędziami jakie używam…
Ja korzystam z reading list w Safari.
Temat w dobrym momencie bo po miesięcznej próbie z Instapaper wróciłem do Pocketa i wziąłem Premium na miesiąc. Moje luźne uwagi:
- Pocket chodzi szybciej, zarówno strona jak i apka
- Instapaper lepiej serwuje tekst, milej mi się na nim czyta
- wolę foldery Insta od tagów Pocketa
- Insta ma mniejszy % poprawnego ściągnięcia tekstów, nie mam twardych danych, ale Pocket lepiej sobie z tym radził
- Pocket w przeglądarce obsługuje skróty klawiszowe, naciśnięcie “a” po przeczytaniu tekstu to był mój odruch, którego musiałem się pozbyć po przejściu na Insta
- Premium Pocket nie jest warte swojej ceny, chociaż formatowanie tekstu jest zdecydowanie lepsze niż w wersji darmowej
- Insta lepiej zapamiętywał gdzie skończyłem czytać, to było bezbłędne podczas gdy w Pockecie zdarza się gubienie nawet w sytuacji korzystania z aplikacji na telefonie
- jak mi się skończy Pocket Premium to się zastanowię ale chyba skłaniam się ku Insta mimo wszystko
Ja od kilku dosłownie dni korzystam z podstawowego Pocketa. So far so good. Otrzymałem tez jedno powiadomienie na maila, z przypomnieniem o ilości tekstów w poczekalni
Pocket bo lepiej radzi sobie z filmami. I nie wiem w sumie dlaczego jeszcze. Jakoś tak wyszło, chociaż wiele lat używałem Instapaper. Pewno przez was przeniosę wszystko tam i znowu będę korzystać z Instapaper.
Osobiście Pocketowi bardziej ufam. Nie bez powodu Instapaper uciekł na jakiś czas z Europy, gdy wyszło GDPR
Nie chce mi się tego robić, bo nie widzę jakiejś super wartości w tym.
zależy o jakiej cenie mówisz, bo ja mam taką i uważam, że warto
Kiedyś przypadkiem zasubowałem na jakimś urządzeniu z androidem i myślałem, że nie zadziała ta cena (przez AppStore na rok jest 168pln), ale już dwa lata tak płacę i działa premium bezproblemowo ¯_(ツ)_/¯
Btw próbowałem też Instapaper, ale jakoś nie mogłem się przekonać, poza tym pozostała siła przyzwyczajenia i to że nie chce mi się na nowo konfigurować wysyłki artyukułów na Kindla, tak jak mam ustawione w Pocket2Kindle
Cebula z Androidem jest mi znana ale nie mam żadnego urządzenia
ja miałem to szczęście, że rodzice mają nieużywany tablet z androidem, więc mogłem się zalogować bez przeszkód, włączyć cebulę i wylogować…
Nie wiedziałem o tej cebuli. Więc już sobie z niej skorzystałem. Jak na razie używam Pocket, ale przetestuje Raindrop.
Próbowałem chyba wszystkiego, od systemowej listy, przez Pinboard, Reeder, Pocket, Instapaper i ostatecznie zawsze wracam do tego ostatniego z powodu jednej konkretnej funkcjonalności - możliwości sortowania zapisanych artykułów według szacowanego czasu czytania.
Potestowałem przez tydzień Pocket premium (cebula z Androida) i już anulowałem. Nie widzę w tym wartości dodanej, nawet za 32 PLN/r. A mam w Pocket względnie dużo rzeczy (10-30 dziennie).
Szybkie pytanie - czy Pocket pamięta wam gdzie skończyliście czytać artykuł i czy synchronizuje się to na inne urządzenia (web ↔ mobile)?
Tak i raczej tak (sync miejsca czasem nie działa, ale rzadko).
U mnie w ogóle to nie działa.
Teraz sprawdziłem.
Zrestartowałem aplikację. Potem dostałem pytanie, czy chcę kontynuować, gdzie skończyłem.
Ale sync rzeczywiście mi nie zadziałał
Mam wersję premium.
Też mam Pocketa premium i czasem pamięta, a czasem nie pamięta…
Zazwyczaj pamięta tylko na urządzeniu, na którym czytałem dany artykuł ostatnio, nie przenosi między urządzeniami i/lub wersją webową…
…a czasem przenosi… ¯_(ツ)_/¯