czyli od 1.01.2018! Na dzień 28.04 to 482 dni! Zacznijmy więc.
1
czyli od 1.01.2018! Na dzień 28.04 to 482 dni! Zacznijmy więc.
1
2 - dorzucę parę znaków, bo ma być minimum 20. Chyba, że serduszkujemy Original Post?
3 - nie, dopisujmy coś po prostu. Może anegdotkę? Np. 3 razy ostatnio myślałem o Apple Pay w Revolucie i dalej go nie było!
4 - cztery miesiące korzystałem z Revoluta, zanim odkryłem, że Curve robi to samo wygodniej.
poza tym, jest ładny utwór o tym tytule:
5 lampek led dodałem do swojego Kangoo, żeby doświetlić obszar podłogi (4 lampki, zapalają się z otwarciem drzwi) i bagażnik (długa listwa na całą szerokość, włączana z wbudowaną lampką bagażnika)
6-six, six! The number of the beast!
Hell and fire was spawned to be released
7 8 9. Dlatego najbardziej boimy się 7.
10 przykazań po drugiej stronie zakrystii, czyli jak być moderatorem i łamać regulamin – szokujący wywiad rzeka z ministrantem Przemkiem.
11 to rzut karny – wykonywany w piłce nożnej z 11 metrów. Ponadto piłka nożna jest grą, w której liczba zawodników każdej z drużyn grających na boisku to także 11. (również potocznie jedenastka).
12 to wspaniała liczba, nie zapomnę jej nigdy. Tyle lat miałem wiele lat temu.
13 to wcale nie jest pechowa liczba. 13 grudnia są urodziny Taylor Swift.
14 bo w tym wieku pokusy cielesne są legalne
15 grudnia urodziła się Jagna Marczułajtis-Walczak. Dokładnie tego samego dnia, co i ja.
16 groszy tylko nie płacz proszę, bo 12 już mi zabrali
17
17 to liczba naturalna następująca po 16 i poprzedzająca 18.
17 jest liczbą pierwszą.
17 to siódma liczba pierwsza.
17 jest sumą 4 pierwszych liczb pierwszych (2,3,5,7). Jest to jedyna taka liczba pierwsza, która jest sumą innych kolejno następujących po sobie liczb pierwszych. Wszystkie inne warianty sumują się do liczb parzystych.
17 jest trzecią liczbą pierwszą Fermata, ponieważ ma postać 2^2^n+1, dla n = 2.
17 jest ilością ortogonalnych krzywoliniowych układów współrzędnych, w których równanie Laplace’a z trzema zmiennymi można rozwiązać za pomocą techniki rozdzielania zmiennych.
17 jest liczbą atomową chloru.
17 w zapisie dwójkowym to 10001.
17 w zapisie ósemkowym wynosi 21.
17 w zapisie szesnastkowym to 11.
17 król \o/
18 - tyle trzeba mieć lat aby głosować w wyborach. Jako dzieciak zawsze chodziłem z rodzicami i chciałem sam móc głosować dlatego odkąd tylko mogę głosuję. Co ciekawe rodzice nigdy nie mówili na co głosują tylko „zgodnie z przekonaniem i sumieniem” co też dawało do myślenia
22 = 2² + 3² + 3² - suma trzech kwadratów. Dodatkowo 22 = 3 + 19 = 5 + 17 = 11 + 11 (3 sumy liczb pierwszych)