Mac-i mini muszą wyglądać zacnie w tych szafach
Jak ktoś chce to można sobie odplaić jednego na minimum 24h.
Mac-i mini muszą wyglądać zacnie w tych szafach
Jak ktoś chce to można sobie odplaić jednego na minimum 24h.
W końcu jak ktoś pisze w np. Flutterze może zbudować appkę bez ich sprzętu. To należy świętować
Bardzo drogo niestety, do okazyjnego używania i budowania chyba jednak dalej Mac Stadium wygrywa, dla dużych graczy ekosystem AWS pewnie będzie wysatarczającym argumentem żeby sypnąć więcej $$$.
Właśnie o to chodzi, każdy może sobie kupić/wynająć MAC-a, ale MacOS na AWS to całkiem nowe coś.
Dziwne, że tak późno AWS to w ogóle zrobił
Z tego widzę to są pierwsi, z drugiej strony nie wydaje mi się aby Azure i GCP w ogóle ruszyło temat.
Pierwsi ≠ wcześnie
Piszę ogólnie bo Mac Stadium miało/ma ładnie działający biznes od dosyć dawna.
W sumie nie wydaje mi się, że AWS celuje w Mac Stadium, pewnie by ich kupili jak by chcieli ich ubić.
AWS na 99,9% celuje w swoich aktualnych klientów, od których dostają pewnie masę próśb o EC2 Maci. Podejrzewam że Mac Stadium dodatkowo nie daje takich SLA i certyfikacji/compliance jakie daje AWS, bardzo dobry ruch z ich strony imo, natomiast grupa odbiorców raczej zawężona do tych, którzy zapłacą premium za pełną integrację z ekosystemem, natomiast trzeba na cene patrzeć przez ten pryzmat, bo jednak ekosystem AWS dla niektórych może być bezcenny w tym wypadku. W 2021 mają też być Maci z M1 z tego co słyszałem.
Nie wiedziałem też wczesniej, że Apple wymaga minimum 24h wypożyczenia, szkoda, dziwnie wygląda to naliczanie sekundowe lub milisekundowe w przypadku większości usług a tutaj min. 24h
Podobno te 24h wymusiło Apple.
Niby AWS kupił ciężarówkę miniaków, niby OS jest za darmo, ale jednak Apple musi zawsze swoje pięć groszy dorzucić.
Tak, Apple’owa EULA wymaga że w przypadku “renting” minimalny czas wypożyczenia to 24h
Jakby kogoś interesowało, tak wyglądają szafy z Macami w AWSie:
ale wciaz mozna sobie postawic VM z systemem MacOS? wiec w zasadzie jaki sens tych Macow w chmurze?
Integracja z CI/CD jak ktoś ma wszystko u Amazona?
Vendor locking ma swoje minusy, ale AWS robi wszystko aby to nie był taki big deal.
W sumie prawda jest taka, że jak jesteś głęboko wżeniony w AWS to jesteś w raju, drogim ale raju.
Jak wygląda legalność takich VMek z MacOSem? Obawiam się, że nie jest to końca legalne rozwiązanie tematu
Legalność?
kiedys mozna bylo kupic MacOS w Appstorze. I wtedy mogles go wgrac legalnie na Hackintosha czy wlasnie VM. Nie wiem jak to wyglada aktualnie.