5 YWC
Osoby które nie dostały YWC a chcą swoje coiny na pamiątkę (przynajmniej na razie do tego się nadają) - proszę o adres portfela na prv
Z jednej strony zacna inicjatywa, z drugiej - gdzie jest rodzina tych ludzi?
Gdzie OPSy? No i czy zawsze trzeba mieszkać na “wysokim czwartym piętrze” jak można dożyć spokojnie starości w DPS czy DSS, mając opiekę, nie martwiąc się o to, czy będzie coś do jedzenia itp.
@Martin_Fox byłeś kiedyś w DPSie?
Co do DSS mogę Ci wyjaśnić czemu nie. TL;DR: to kosztuje w chuj pieniędzy, a kobiety w PL mają głodowe emerytury spowodowane nierównościami płacowymi i nieoskładkowaną pracą domową typu wychowywanie dzieci. Głodowe emerytury to praktycznie w 100% domena kobiet.
Tak, moja mamuśka w DPSie była ostatnie lata swojego życia. Miała tam zapewnioną opiekę 24/7 a w domu ja bym ją musiał zostawiać na pół doby samą w łóżku, praktycznie niezdolną do poruszenia się samodzielnie - jak myślisz, co było dla niej lepsze i bezpieczniejsze?
Jeśli ma dzieci - to niech dzieci płacą. Jak nie dobrowolnie to wyrokiem sądu, alimenty na rodzica. W końcu rodzić tracił pieniądze i czas na wychowanie dziecka, to może spodziewać się zwrotu inwestycji.
edit: DPSy to nie są umieralnie, to są naprawdę domy, gdzie osoby starsze czy schorowane mogą w spokoju i bezpiecznie dożyć swoich lat, otoczone opieką i ludźmi w podobnym stanie/wieku.
Rozumiem, że zdarzają się DPSy które nie powinny funkcjonować, ale od tego są kontrole, żeby takie przypadki wyłapać i zamknąć.
Długo szukałeś DPSu? Znam DPSy od drugiej strony i wiem, że to nie są umieralnie, ale również wiem jak słaba polityka socjalna z ostatnich 20 lat wpłynęła na te ośrodki.
A co jak dzieci nie mają? Wygospodarować 3-4 koła miesięcznie to w tym kraju nie jest coś prostego. Chyba, że “mogli wcześniej wstawać i ciężej pracować”.
W sprawnie działającym państwie.
Moze z trzy miesiące?
Ja wtedy nie miałem. Moja siostra też nie, bo jeszcze się uczyła i nie pracowała. Więc płaciłem ile mogłem wg przepisów (nie mogło mi zostać mniej niż xxx) a resztę dopłacał MOPS wg ostatniego zameldowania mojej mamuśki.
Ale trochę OT robimy
Możemy sobie wydzielić temat socjalny. Taki dla komunistów czy coś
Nie wiem czy urodzinowa “promocja” jeszcze trwa, ale 2 YWC poleciały na:
Tak w ogóle to polecam Wam przeczytanie opisu (z góry ostrzegam o dość drastycznych zdjęciach w nim zawartych), bo ta Kotak to prawdziwa weterynaryjna zagadka
W razie czego podaje adres portfela:
0x4CB4d39C36DB9dF660E0784314c5a21e83F27987
+1 poszło 50 zł na:
https://pomagam.pl/m6huk6wq
Wąsiątka!
Nie mam za dużo internetu tutaj ale zaraz po powrocie będę się interesował tą akcją, może kogoś też zainteresuje