Latanie dronem w Polsce - rejestracja i szkolenia

Siemka! Droniarze pewnie wiedzą, że od 31.12.2020 weszły nowe przepisy. Od teraz drony muszą być rejestrowane, jeśli mają wagę większą niż 250 g lub jeśli mają kamerę. Żeby zarejestrować drona na siebie, trzeba przejść kurs.

Szczegóły na stronie ULC

W najbliższym czasie chcę przejść ten darmowy kurs na stronie gov. Dam znać jak go ukończę, postaram się Wam opisać cały proces certyfikacji i uzyskiwania rejestracji na drony. Strona do certyfikacji:
https://drony.ulc.gov.pl/

Trochę gubię się z oznaczeniami poziomów certyfikatów. Rozumiem, że ten kurs na pierwszy (czy też zerowy) poziom umożliwia latanie z dala od skupisk ludzi. Nie jestem pewien, czy miasta są traktowane jako skupiska ludzi (wydaje mi się, że tak), mam nadzieję że kurs mi to wyjaśni. W sumie nie do końca rozumiem, na jaki poziom potrzebuję, bym mógł kontynuować robienie zdjęć na swojego Instagrama, jak coś się dowiem to dam znać.

Przy okazji, jest teraz promka na Drone Radar Premium - dostępny za free :smiley:
https://play.google.com/store/apps/details?id=eu.droneradar.droneradar.premium

2 polubienia

Czyli co, kupię dziecku drona z kamerą w lidlu i co, mam kilkulatka na egzamin wysyłać?

Na to wygląda. Wg wyjaśnień na ULC poziom 0 jest dla hobbystów. I egzamin pewnie zrobisz Ty, bo kilkulatek będzie za młody :wink:

To tak, przeszedłem rejestrację - jak to w urzędniczych aplikacjach webowych bywa - jest inna niż w przypadku klasycznych stron. Ogólnie sama rejestracja była szybciutka, maile dochodzą natychmiastowo. Jako osoba fizyczna, od razu powstał dla mnie profil pilota. Konta nie mam zatwierdzonego, a mimo to mogę rozpocząć kurs. Jestem na wstępie - wygląda na napisany przystępnie, zobaczymy co będzie dalej.

Ciekawa informacja ze wstępu - uzyskane uprawnienia będą ważne w ramach całej UE.

2 polubienia

Ja robiłem świadectwo kwalifikacji, które jest jeszcze ważne, choć już bardzo dawno nie latałem. Czyli teraz wystarczy się zapisać przez te rządowa stronę i koniec?

Na stronie rządowej możesz przekonwertować Twoje istniejące uprawnienia na nowe.

1 polubienie

Nie rozumiem, wg informacji z ULC każdy dron posiadający kamerę musi być rejestrowany:

Każdy, kto będzie chciał latać dronem o masie powyżej 250 g lub dronem posiadającym kamerę, zgodnie z wymaganiami kategorii otwartej, będzie musiał zarejestrować się, przejść szkolenie i test on-line na stronie drony.ulc.gov.pl.

A w kursie jest taka informacja:

jeżeli posiadasz drona o masie do 250 g, nie musisz nawet robić tego szkolenia. Wystarczy, że przeczytasz instrukcję obsługi i zachowasz zdrowy rozsądek. Dopuszcza się przelot nad osobami postronnymi (z zachowaniem szczególnej ostrożności) ale nie wolno wlatywać nad zgromadzenia osób.

EDIT: później doprecyzowali, że:

Wymagana jest zatem rejestracja operatorów eksploatujących bezzałogowe statki powietrzne:

• których masa wynosi 250 g lub więcej (dotyczy kategorii OTWARTEJ)
  • które wyposażono w czujnik zdolny do zbierania danych osobowych (dotyczy kategorii OTWARTEJ)
  • wykonujących operacje w kategorii SZCZEGÓLNEJ lub CERTYFIKOWANEJ

Nie podlegają rejestracji osoby użytkujące drony o masie poniżej 250 g i nie posiadające czujnika zdolnego do zbierania danych osobowych (np. kamery) oraz osoby użytkujące drony będące zabawkami.

1 polubienie

Wyjaśnił :smiley:

ZGROMADZENIA OSÓB - zgromadzenia, w przypadku których zagęszczenie obecnych osób uniemożliwia im przemieszczanie się.

Z tego co rozumiem, podstawowy kurs ze strony GOV pozwala na kontynuowanie mojej działalności instagramerskiej - loty w mieście i nie tylko. Mogę to robić nawet komercyjnie. Muszę unikać zgromadzeń i w zasadzie tyle. Są osobne strefy z ograniczeniami wyjaśnione w kursie. Jestem prawie w połowie i szczerze polecam - jest to dobrze napisane, nie ma bełkotu - tylko samo mięcho. Ukończę kurs i dam znać co dalej.

1 polubienie

Kurs i egzamin wczoraj wyklikałem 15min, i papier w ręku.

1 polubienie

MINIMALNY WIEK:

Co ważne, minimalny wiek pilota drona wykonującego loty w kategorii OTWATEJ wynosi aktualnie 16 lat.

Wymóg minimalnego wieku nie obowiązuje w stosunku do pilotów, którzy:

• wykonują loty z użyciem drona, który jest zabawką,
  • został skonstruowany do użytku prywatnego i waży mniej niż 250 g,
  • lub gdy wykonują oni loty pod bezpośrednim nadzorem pilota mającego więcej niż 16 lat i posiadającego Dowód Zaliczenia Egzaminu Online, o którym wspominamy powyżej.
2 polubienia

teraz który dron jest zabawką? - ano taki który na opakowaniu producenta wprost ma napisane że jest to zabawka

Dron będący zabawką jest to produkt przeznaczony dla dzieci poniżej 14 roku życia. Odpowiednie oznaczenie powinno znajdować się na opakowaniu, w którym dron jest sprzedawany.

1 polubienie

Skończyłem kurs i egzamin. Kurs jest całkiem spoko, daje dużo informacji. Natomiast egzamin… Taki test na czytanie ze zrozumieniem, ale też nie do końca - wydaje mi się, że części rzeczy nie było w kursie. No i były pytania w stylu: Co to jest prognoza pogody albo Co to jest RODO. W każdym razie jestem certyfikowanym pilotem, idę bezpiecznie zmienić kanał w telewizorze :smiley:

3 polubienia

no kurs i egzamin to banał ale z założenia taki miał być, nie chodzi o robienie problemów ludziom tylko o przekazanie im podstawowych informacji. Plusem jest to że za 3 dni będę legalnie mógł polatać na karaibach (Martynika jest francuską wyspą i jest w Unii) i nikt się do mnie nie będzie przyczepiał. OC na drona mam oczywiście mimo że w Polsce nie jest wymagane to moim zdaniem warto mieć(104zł na rok na cały świat), we Francji wymagają dopiero powyżej 4kg ale zalecają dla wszystkich.

1 polubienie

Mogę prosić o szczegóły odnośnie tego ubezpieczenia? W jakiej firmie, jak to wygląda?

jak przeglądałem ubezpieczalnie owu etc to oni mają najlepsze ubezpieczenie. Mają to zorganizowane tak że przyłączasz się do ich stowarzyszenia na rok, płacisz im za to 104zł i jesteś objęty ubezpieczeniem na cały świat do 350k pln. OC na drony. Można też AC dodatkowo wykupić ale trzeba przedzwonić - pani jest bardzo miła i udziela wyczerpujących informacji.

https://finansowachata.pl/ubezpieczenie-oc-dronow-ac-drona

2 polubienia

Ten polski kurs jest w formie tekstowej? Wygląda to na całkiem nieźle napisane. Właśnie zrobiłem irlandzką rejestrację i polega to na obejrzeniu 10 minutowego wideo będącego tak na prawdę prezentacją z power pointa, później odpowiadasz na 40 pytań płacisz 5 euro i tyle.

1 polubienie

Kurs jest w formie tekstowej, przynajmniej na A1/A3. Na A2 tylko częściowo, chyba są też praktyczne części. Dam znać bo będę w nim uczestniczył.
Egzamin w Polsce jest za darmo :slight_smile:

2 polubienia

@Ptyskju i jak kursy i latanie?

Drugie pytanie, jaki polecacie dron na początek? Głównie chodzi o filmiki, starczy coś w stylu DJI mavic mini 2? A może jest coś podobnego a bardziej wartego kupna? do 249g…

Nie chciało mi się robić nowego kursu :sweat_smile: Starcza mi w zupełności ten darmowy rządowy kurs.

Co do polecenia to wiem, że Xiaomi też produkuje drony, ale na czas zakupu mojego DJI mini 1 generacji one nie miały żadnego podejścia. Główne problemy to było sterowanie, jakość obrazka, jakość samych dronów itd. No można kupić innej firmy, ale podobno kończy się i tak na DJI by się nie frustrować :grin:

Poleciłbym faktycznie Mini 2, bo on już nie bazuje na sieci WiFi tylko na ich autorskich rozwiązaniach. Mój mini 1 potrafi zgubić się w mieście.

2 polubienia