Jaką wersje MacBooka wybrać?

Witam, chciałbym nauczyć się programować jednak nie mam laptopa (tylko iPad). Myślę o MacBooku Pro 13 2019 16gb ram i 512gb. Zastanawiam się czy nie lepiej dopłacić do 1TB. Jak uważacie? Dopłacać czy nie? Wiem, ze może ten laptop na początek jest trochę na wyrost ale myśle przyszłościowo. :slight_smile:

Pytanie o SSD jest trudne. Poprawna odpowiedź to - zawsze lepiej mieć więcej niż mniej. Ja na przykład mieszczę się na 512GB i nie odczuwam, że muszę iść na kompromisy - jeszcze. Zależy też od horyzontu na ile kupujesz kompa. Jak na 4-5 lat to 1TB warto wziąć bo pliki rosną, więc 1TB za 4 lata będzie takim 512GB.

Ja natomiast raczej bym nie dopłacał, ale to wynika z mojego indywidualnego setupu

1 polubienie

Ja mam 512, montuje duzo video i daje rade. Po prostu w razie potrzeby pracuje z zewnetrznego ssdka. Mam samsungi T5 i polecam. Myśle, że terabajcik u Apple trochę mimo wszystko za drogo wychodzi :slight_smile:

1 polubienie

A ile masz wolnej pamieci? Dużo masz plików i programow?

Zaliczyłbym się do harduserow, w zasadzie polowe pakietu Adobe, kilka Gierek itp, ciężko odpowiedzieć na takie pytanie haha, ale spokojnie mieszczę się w 300gb na aplikacje i stałe pliki, 150 wolnego na pliki na których pracuje.

1 polubienie

Skoro montujesz video i masz 300 GB wolnego to chyba mi wystarczy 512 do programowania, chociaż pewnie czasami będę chciał coś zmontować :slightly_smiling_face: Zastanawiam się czy system nie rozrośnie się, aż tak bardzo, ze zabraknie mi miejsca? Planuje używać go przez 5/6 lat :slight_smile:

Polecam DaisyDisk, mi mega pomaga panować nad rozrastanie się systemu i pozbywaniem się śmieci z dysku

2 polubienia

To jest złe rozumowanie, bo kolega montuje na wolnym SSD Samsunga. Jasne to jest kompromis, który większości może wystarczyć, ale… bujanie się z dongle SSD wcale nie jest cool. Szczególnie jak potrzebujesz ciągłości połączenia.

Wszystko trzeba przekalkulować indywidualnie. Gdybym w trakcie montowania uświadczył np rozłączenia, co nie jest rzadkością to bym się poirytował. Sam mam SSD Samsunga T5 2TB i o ile do iMaca czy Maca Mini śmiało mogę go polecić, o tyle w przenośnym komputerze to jest słabe rozwiązanie.

A co ty byś zrobił? Mam w icloud zajęte plikami i zdjęciami 150 Gb. To wszystko chce mieć offline na laptopie + kilka programów (Xcode GarageBand Pixelmator sibelius iMovie i pewnie jeszcze coś). Kupuje laptopa na 5/6 lat a może i więcej wiec pewnie będzie więcej zajęte plikami.

Kupił wbudowany większy dysk. Zawsze to lepsze niż dyski USBC. JEstes w ruchu i masz biegać z dyskiem na kablu? Nonsens :slight_smile:

Patrze teraz na zużycie i w sumie kupiłbym 1TB. Xcode z symulatorami oraz Android Studio zżerają 70GB, 150GB zdjęć, duperele i 100GB wolnego zostaje.