Gdzie i jak postawić stronę?

Cześć, dzień dobry!
Przychodzę z pytaniem do webmasterów i innych co się znają po poradę. Chciałbym postawić stronę typu blog specjalistyczny/serwis z wiedzą. Chciałbym wyświetlać tam reklamy, mieć możliwość udostępniania plików do ściągnięcia (ale mogą być też linkowane do zewnatrznych serwisów). Chciałbym zrobić to możliwe jak najprościej i w miarę tanio. Myślałem nad squarespace, bo wiem że tam można prosto to ogarnąć ale pytanie czy się opłaca. Ogarniam też w miarę wordpressa, rozglądałem się na Google cloud web hosting.
Co byście tu doradzili?

WordPress twoim przyjacielem. Strony ze Squarespace nie wyniesiesz, a w przypadku WP, jeśli dostawca ci nie spasuje, zabierasz zabawki i idziesz do innej piaskownicy.
Nie wiem jakie masz ambicje, więc na start polecę seohost (ref), hostido lub small.pl. Nie przepłacisz, a dostaniesz dobrze działającą usługę.

1 polubienie

Najlepiej WordPress.

Ja używam mydevil.net hostingu.

Często mają promocje dla nowych użytkowników.

1 polubienie

Używam atthost, mają niskie ceny, fajne wsparcie i przyjemny panel do zarządzania hostingiem.

2 polubienia

+1. I tez poleciłbym wp

Ja się nie znam za bardzo, ale zmuszony jestem opiekować się stroną żony, która ktoś postawił na dziwnym frameworku opartym o wordpress.
Strzela mnie za każdym razem jak mam coś tam zrobić, ale to wina konkretnego rozwiązania.

Sama strona jest na zenbox.pl i spokojnie mogę ten hosting polecić :slight_smile: Przyjemny interfejs, pomocna obsługa i cena też znośna.

Polecam mocno. Fajna oferta, super pomoc techniczna no i możliwości znacznie większe niż w standardowych hostingach.
Mam tam stronę, która generuje 150K wyświetleń miesięcznie i działa na najmniejszym pakiecie.
No i oczywiście #WordpressTeam Na początek najlepszy. Tylko nie przesadzaj z wtyczkami.

Tylko Wordpress. Nic poza prostą galerią typu portfolio, nie zrobiłbym już na niczym poza Wordpressem.

W hostingu wybór jest szerszy. Ja mam Zenboxa od kiedy powstał. Tak jak kiedyś wzorcem kilograma był jakiś tam walec, tak wzorcem supportu w ostatnich latach, mógłby być ten od Zenboxa. W kilka minut załatwiają wszystko i robią rzeczy, o które pewnie nawet nie wypada ich pytać, bo powinno się mieć do nich developera ¯_(ツ)_/¯. Tutaj mój reflink do Zenboxa, nigdy wcześniej go nigdzie nie podawałem, a powinienem.

Ja z kolei na Wordpress mam alergie i jak widzę PHP i ten cały syf we wtyczkach to mnie gdzieś tam skręca. A prowadziłem 2 sklepy oparte na woocommerce i już nigdy więcej. Jakoś CMS wole postawić sobie ultraszybkie Ghost, króremu dla mnie nic nie brakuje.

3 polubienia

jak ja lubie Twoje polecajki! Są bardzo w moim guście!
Nie znałem a fajne.
Natomiast z tego co widzę jest mniej wszechstronny niż WP (acz wygląda jakby odpowiadał potrzebom autora tematu).

Jakby się dało na tym postawić ecommerce to bym testował!

1 polubienie

Ale to moje takie zboczenie zawodowe. :joy:

Pytanie o ekonomię takiego roziązania :smiley:

1 polubienie

$3.5/m-c najtańsza instancja. :wink: Lightsail jest mega prosty w obsłudze, a to dalej AWS.

Panie, za tyle to hosting na pół roku :stuck_out_tongue_winking_eye:

No tak, zapomniałem, że jest hosting i hosting. :wink:

1 polubienie

No co ja poradzę - nie jestem aż takim fanem rozwiązań AWSowych. Może dlatego, że pracuję z nimi na co dzień?

No pacz, a ja przez to, że pracuje na AWS codziennie to ciężko jest mi z czystym sercem polecić coś innego. :upside_down_face:

Ale jak już pisałem, przez zboczenie zawodowe nie potrafię już nawet myśleć w skali micro. Chociaż wysłałem linka do Lightsail żeby nie było. :wink:

Każdy ma swoje doświadczenia i swoje gusta :stuck_out_tongue_winking_eye:
No i budżet.

1 polubienie

Staram się nie pracować w miejscach, które spalają mniej niż $6 figure$ na miesiąc w AWS. Nie lubię się ograniczać. :sunglasses:

Czytałem ostatnio o tym Ghoście. Czy jeśli stawiałem dotychczas sobie przez lata blogi na WP, to poradzę sobie z Ghostem?