Cześć, dzień dobry!
Przychodzę z pytaniem do webmasterów i innych co się znają po poradę. Chciałbym postawić stronę typu blog specjalistyczny/serwis z wiedzą. Chciałbym wyświetlać tam reklamy, mieć możliwość udostępniania plików do ściągnięcia (ale mogą być też linkowane do zewnatrznych serwisów). Chciałbym zrobić to możliwe jak najprościej i w miarę tanio. Myślałem nad squarespace, bo wiem że tam można prosto to ogarnąć ale pytanie czy się opłaca. Ogarniam też w miarę wordpressa, rozglądałem się na Google cloud web hosting.
Co byście tu doradzili?
WordPress twoim przyjacielem. Strony ze Squarespace nie wyniesiesz, a w przypadku WP, jeśli dostawca ci nie spasuje, zabierasz zabawki i idziesz do innej piaskownicy.
Nie wiem jakie masz ambicje, więc na start polecę seohost (ref), hostido lub small.pl. Nie przepłacisz, a dostaniesz dobrze działającą usługę.
Używam atthost, mają niskie ceny, fajne wsparcie i przyjemny panel do zarządzania hostingiem.
+1. I tez poleciłbym wp
Ja się nie znam za bardzo, ale zmuszony jestem opiekować się stroną żony, która ktoś postawił na dziwnym frameworku opartym o wordpress.
Strzela mnie za każdym razem jak mam coś tam zrobić, ale to wina konkretnego rozwiązania.
Sama strona jest na zenbox.pl i spokojnie mogę ten hosting polecić Przyjemny interfejs, pomocna obsługa i cena też znośna.
Polecam mocno. Fajna oferta, super pomoc techniczna no i możliwości znacznie większe niż w standardowych hostingach.
Mam tam stronę, która generuje 150K wyświetleń miesięcznie i działa na najmniejszym pakiecie.
No i oczywiście #WordpressTeam Na początek najlepszy. Tylko nie przesadzaj z wtyczkami.
Tylko Wordpress. Nic poza prostą galerią typu portfolio, nie zrobiłbym już na niczym poza Wordpressem.
W hostingu wybór jest szerszy. Ja mam Zenboxa od kiedy powstał. Tak jak kiedyś wzorcem kilograma był jakiś tam walec, tak wzorcem supportu w ostatnich latach, mógłby być ten od Zenboxa. W kilka minut załatwiają wszystko i robią rzeczy, o które pewnie nawet nie wypada ich pytać, bo powinno się mieć do nich developera ¯_(ツ)_/¯. Tutaj mój reflink do Zenboxa, nigdy wcześniej go nigdzie nie podawałem, a powinienem.
Ja z kolei na Wordpress mam alergie i jak widzę PHP i ten cały syf we wtyczkach to mnie gdzieś tam skręca. A prowadziłem 2 sklepy oparte na woocommerce i już nigdy więcej. Jakoś CMS wole postawić sobie ultraszybkie Ghost, króremu dla mnie nic nie brakuje.
jak ja lubie Twoje polecajki! Są bardzo w moim guście!
Nie znałem a fajne.
Natomiast z tego co widzę jest mniej wszechstronny niż WP (acz wygląda jakby odpowiadał potrzebom autora tematu).
Jakby się dało na tym postawić ecommerce to bym testował!
Ale to moje takie zboczenie zawodowe.
Pytanie o ekonomię takiego roziązania
$3.5/m-c najtańsza instancja. Lightsail jest mega prosty w obsłudze, a to dalej AWS.
Panie, za tyle to hosting na pół roku
No tak, zapomniałem, że jest hosting i hosting.
No co ja poradzę - nie jestem aż takim fanem rozwiązań AWSowych. Może dlatego, że pracuję z nimi na co dzień?
No pacz, a ja przez to, że pracuje na AWS codziennie to ciężko jest mi z czystym sercem polecić coś innego.
Ale jak już pisałem, przez zboczenie zawodowe nie potrafię już nawet myśleć w skali micro. Chociaż wysłałem linka do Lightsail żeby nie było.
Każdy ma swoje doświadczenia i swoje gusta
No i budżet.
Staram się nie pracować w miejscach, które spalają mniej niż $6 figure$ na miesiąc w AWS. Nie lubię się ograniczać.
Czytałem ostatnio o tym Ghoście. Czy jeśli stawiałem dotychczas sobie przez lata blogi na WP, to poradzę sobie z Ghostem?