Pytanko mam. Robię mnóstwo zakupów przez internet i większość przychodzi w pudełkach kartonowych, czasem nówkach sztukach. Tnę potem te kartony, żeby zmieściły się do worka na papier i dzisiaj naszła mnie refleksja, że może da się te kartony jeszcze ponownie wykorzystać, czyli że może jest instytucja, firma, która by mogła te kartony ode mnie zabrać i jakoś wykorzystać. Kojarzy ktoś coś?
Nazywa się to piec.
Możesz też uzbierać tak z kilo i oddać na skup. Jakieś 30 groszy będzie…
Zapomniałem dodać: “tylko poważne odpowiedzi” i mam za swoje .
U nas na grupie osiedlowej ludzie się ogłaszają z kartonami. Zazwyczaj większymi, ale może inne też ktoś będzie chciał. Ludzie też coś czasem odsyłają.
Najczęściej oddaję na grupie osiedlowej, bo czasem ktoś szuka do przeprowadzki. Jak długi czas nikt nie szuka, sama się ogłaszam, że chętnie oddam. Mniejsze kartony, które da się łatwo złożyć na płasko, składam i związuję w pakunek – można je oddać do sklepu wysyłkowego, który wykorzystuje wtórne opakowania np. koicosmetics.pl. Inne mniejsze sama używam do wysyłki rzeczy sprzedanych na Vinted. Tektura podarta na kawałki dobrze nadaje się jako warstwa do kompostownika albo do wyłożenia nowej skrzynki ogrodowej pod uprawę warzyw.
Jak masz ogrodek to się stosuje zamiast agrowloknina na rabatach. A jak nie masz ogrodka, to ktoś z rodziny pewnie ma