Co kupić?

Mam Bellroy Lite w wersji chalk i Bellroy Venture 9l w kolorze Bronze.

Lite jest super na wyjazdy albo jak gdzieś w weekend idziemy i potrzebuję tylko jakieś drobiazgi typu klucze, chusteczki, dokumenty. Lite jest super na lotnisko, czy po prostu do zrolowania go i wrzucenia do bagażu.

Venture jest sztywny, ma więcej organizacji, materiały wytrzymają więcej niż lite.

Venture używam przez cały rok do noszenia wszystkiego. W 9l mieści się wszystko + parasol, siatka na zakupy, powerbank + pierdoły Oxany, więc zwykle polecam 9l. 6l byłby dla mnie za mały.

3 polubienia

Jest niby jeszcze lite 4l ale IMHO większy wygląda lepiej a jest tak lekki że właściwie nie rozumiem po co istnieje ten 4l.

Dorzuciłem dwa YT do poprzedniego komentarza. Dobrze pokazują różnice.

1 polubienie

Widzę tylko z opcją 6.99€ za dostawę do PL (a na ogicjalnej stronie to już 8€ wołają)

No to może do Czech jest za darmo :expressionless:

Lite w kredowym, zielonym i pomarańczowym/miedzianym w ogóle są za 59€

Totalnie brałbym zielony gdybym już nie miał tego kredowego.

1 polubienie

Tak mi się skojarzyło

Do PL za 6 EUR ale za to na wtorek (przyszły :wink:)

I do tego jeszcze VAT przeliczają z niemieckiego na polski

Ten kredowy mocno łapie brud?

1 polubienie

Brudzi się, fizyki nie oszukasz. Ale czyści się łatwo - ja używam Vanisha i szmatki z mikrofibry, ale też (wbrew wskazaniem producenta) prałem dwa razy w pralce na ustawieniu “pranie ręczne” a potem suszyłem na delikatnym programie w suszarce.

1 polubienie

No i namówił. Wziąłem Lite kredowy, dostawa dopiero za tydzień.

2 polubienia

No to namówiłeś na miedziany :wink:

1 polubienie

Potem będzie na mnie

1 polubienie

A ja zbieram kapitał WSI (Wolne Środki Inwestycyjne :wink: ) na zakup komputera z/pod Windowsa 11 pod koniec roku, tak około 4,500 (±500)zł i mam dylemat. Czy pakować się w laptopa z i5 i kartą nVidia 30xx/40xx 17" (bo mam obecnie z takim ekranem i możliwość łatwego przenoszenia w dedykowanym plecaku), czy iść w stacjonarkę z i5/i7 (z opcją możliwego upgrade’u w przyszłości) i ww. GPU, ale z koniecznością zakupu monitora. Sprzęt umiem/mogę sobie sam poskładać.

:computer:Laptop: mogę go zabrać (by rozliczac PITy rodzinie i na wyjazdy) i podłączać tu i ówdzie (np do projektora) ale chłodzenie może wyć. Nie gram w zaawansowane gry, ale czasem zapuszczę sobie coś na singlu. Dodatkowo coraz mniej lapków z 15" ma port LAN. Żonie taki zakupiłem - ma 2 porty USB 3.2, jeden USB 2 i USB-C, HDMI i gniazda Jack do słuchawek i mikrofonu. Mój obecny 10-letni ma 4 porty USB 3.1, HDMI, VGA, czytnik SD, DVD-ROM, RJ45, jack-i, ale pojawia się już problem z dodatkową karta graficzną, ponadto wymieniałem już zasilacz, baterię, palmresta (i znowu trzeba, po 5 latach) RAMy i dołożyłem drugi dysk SSD (zachowując jednocześnie stary HDD)
Przykłady:

:desktop_computer:Komputer - uwiązany do miejsca, lepsze chłodzenie, możliwość zmian, ale bez np BT i monitora. No i wszędzie wrzucają RGB…
Przykład:

Osobiście skłaniam się ku laptopowi

Tak z ciekawości, po co?
Eth możesz mieć po usb-c / usb-A

Bo mam kabelki kat. 6 i właśnie po to były kładzione. Wifi mam do 30 sprzetow TUYA i komórek, LAN do laptopów, konsoii, tv i dekodera oraz miBoxa.

1 polubienie

Takie coś rozwiązuje problem braku eth w komputerze.

https://www.euro.com.pl/adaptery-i-przejsciowki/unitek-u1312a-adapter-usb-c-3-1-gen-1-rj45-1000-mb.bhtml

Można też, w bardziej rozbudowanej wersji, mieć albo hub/dock z eth albo monitor z hubem usb-c i eth. Więc gdyby tylko ten jeden parametr Cię blokował z zakupem to masz co najmniej kilka opcji jak to obejść.

Wiem, ale ja nie o tym, tylko laptop vs komputer. Po za tym wiem o stacjach dokujących jak np.
https://www.euro.com.pl/huby-usb-i-stacje-dokujace/unitek-d1029a-usb-c-hdmi-rj45-3-5mm-pd-100w.bhtml
Zresztą, na podobnej przejściówce (nie stacji dokującej) działa mi miBox po LANie

1 polubienie

Ja bym brał laptopa.

1 polubienie

ściągasz codziennie 50gb filmów czy tam dystrybucji linuxa? :slight_smile:

skoro nie grasz to bym brał mba 15" :slight_smile:

Dzieki! Waialem ten ciemny. Mam 9l ale czasami potrzebuje czegoś mini.

1 polubienie

Jak kiedyś pisałem, w 2020r kupiłem dom do remontu.
Elektryk kładł całą elektrykę (tylko przyłącz do słupa i nowy licznik robił Tauron), a że znał się i na sieciówkach, to pociągnął i to. Ja tylko trochę rozbudowałem. Na światłowodzie mam TV od Orange, syn gra na konsoli, ja czasem dużą przepustowość też potrzebuję - aktualizację, czasem ściągnąć dla klienta instalkę windowsa (bo komp padł nie do odratowania) czy też zrobić backup strony, bo przenosiny… takie tam.
Grać - gram, ale rzadziej i nie w AAA (chociaż udało mi się kupić okazyjnie Wieśka na PC - komplet, który wciaż czeka…), dlatego też patrzę za kartami niekoniecznie z serii 40xx. No i lubię duży ekran 17" (jak pisałem wcześniej)

czyli idalenie nada sie - mba 15 + appletv i mozesz na tv robić co tam potrzebujesz:)

Wieslaw 3 da rade, może nie w ultra i z RT ale bedzie działał:)

A czy

pociągnie

:grey_question::question:
:wink:
EDIT - zapomniałem dopisać - matowy ekran.
Tylko taki mba znalazłem w budżecie (tyle, że on ma 13,6", 15" to 6k PLN):
https://www.x-kom.pl/p/1227302-notebook-laptop-136-apple-macbook-air-m2-8gb-256-mac-os-starlight-us.html
ale ekrany tu są błyszczące. Ja z tych co to lubią ciemności + regulowane ledy, natomiast żona moja - komplementarnie - pełno światła, najlepiej ekwiwalent tzw “kwoki” (żarówka 500W) na suficie i nad biurkiem :man_shrugging:, co będzie wyraźnie widać na takim ekranie

1 polubienie