Co kupić? | Air Fryer - temat zbiorczy

Zakładam nowy temat bo od przeszukiwania “Co kupić” już mnie palec od scrollowania boli.

Moja małżonka zaczęła myśleć o air fryer. Więc zaczynam się rozglądać.

Na co zwracać uwagę, na co nie zwracać uwagi? Czy warto się doktoryzować?

Czy po prostu kupić Ninja® AF300EU i zamknąć temat?

Co macie, co polecacie, co odradzacie?

ja polecam kupić Ninja® AF300EU i zamknąć temat

a tak serio to chyba nic lepszego niż Ninja nie znajdziesz, sam mam AF400EU i nie mam zastrzeżeń, poza tym, że to straszna kobyła :smile:
podczas robienia researchu myślałem jeszcze nad AF500EU (jedna szuflada) ale wziąłem ostatecznie z dwoma i sądzę, że była to dobra decyzja

AF400EU brzmi dobrze.

Oho, to może nie wróżyć dobrze. Mamy politykę pustych blatów w kuchni, więc muszę kupić coś co będzie można schować jak jest nieużywane. Ewentualnie wrzucić toto (jak mikrofalę) do schowka.

Jak bardzo to się nagrzewa podczas przyrządzania potraw?

To będzie słaby pomysł.
Ninja z tyłu ma takie wywietrzniki które wyrzucają gorące powietrze na zewnątrz, nie jest na tyle gorące żeby mogło poparzyć, ale widać skropliny na ścianie do której airfryer przylega. Więc jeśli wrzucisz to do szafki i będziesz w ten sposób używać to drewniana szafka może Ci trochę spuchnąć :smiley:

Schowek to u mnie osobne pomieszczenie, więc spoko, ale to:

jest bardzo istotna informacja :expressionless:

Od siebie polecam po prostu air fryer z Lidla. Jest git, działa dobrze i był tani.
Coś, na co zwracałem uwagę to możliwość mycia w zmywarce, bo mycie ręcznie tłustego koszyka czy pojemnika mi się nie widzi.

2 polubienia

Tak z ciekawości, który, bo widzę jednokomorowy i dwukomorowy.

Rejczel zaleję problem pieniądzem bo różnica jest 2x a nie np. 10x ale z ciekawości zobaczę

Nie ma tego co mam u siebie. Alternatywą jest ten: SILVERCREST® KITCHEN TOOLS Frytkownica beztłuszczowa z…
Nie ma informacji czy można go myć w zmywarce, więc pewnie nie. Ale nie wiem czemu, bo tacka wygląda tak samo, ma tę samą powłokę.

Chyba mi się problem sam rozwiązał, bo właśnie kolega zaoferował mi nowiutki Philips 5000 series L, który mu stoi w domu i się kurzy.

Za darmo nie wziąć to jakbym stracił :smiley:

7 polubień

Nie zdążyłem podesłać mojego typu, ale co tam, nigdy nie jest za późno.
Myślę o takim:

https://ninjakitchen.co.uk/product/ninja-speedi-10-in-1-rapid-cooker-and-air-fryer-on400uk-zidON400UK

bo dodatkowo ma opcję gotowania, co wpisuje mi się w prawie wszystkie oczekiwania i oszczędza miejsce na blacie.

1 polubienie

Będzie dla potomnych :smiley:

2 polubienia

Nic się nie zmarnuje, gdzie można wydać pieniądze.

1 polubienie

Ja mam takiego frajera i jest ok. Kolega ma mniejszego i też zadowolon. Gdybym miał więcej miejsca do zmarnowania to dwukomorowy to pewnie fajna opcja.

https://allegro.pl/oferta/xiaomi-smart-air-fryer-6-5l-frytownica-na-gorace-powietrze-czarny-16084303373

1 polubienie

Pierwszy test 50/50. Dopiero po fakcie zorientowałem się że kupiłem frytki do frytury a nie do piekarnika.

3 polubienia

A to jest jakaś różnica?? :flushed::scream:

1 polubienie

Te do piekarnika są z olejem a te do frytury bez.

1 polubienie

Po to kupiłem Air Fryer żeby nie używać oleju ¯_(ツ)_/¯

Żeby nie używać głębokiego oleju to się zgodzę. Ale 99% przepisów które oglądam używa oleju w sprayu, oliwy itd.

Zresztą już zdążyłem wyguglować dlaczego frytki wyszły suche i właśnie to był powód. Następnym razem spray.

Jedzenie ma być smaczne. Suche frytki są meh.

3 polubienia