tylko ze to pytanko tylko i chatgpt nie może zadnych rzeczy na telefonie zrobić.
i dodge zawsze bedzie lepsze od forda:)
Powiem szczerze że nie wiem co ta Siri może z telefonem.
Zmienić ustawień, a przynajmniej tego które ja często zmieniam (rozbudzanie przez dotyk ekranu) nie potrafi. Muszę pooglądać na youtubku i potestować.
Pamiętajcie też o tej nieziemsko wspaniałej funkcji nowego iOS niezależnej od AI.
To jest coś wspaniałego nie tylko do czytania, ale szczególnie jak zapisujecie stronę do PDF albo ją drukujecie. No muala po prostu.
I safari zapamiętuje te ustawienia więc jak wrócicie pół roku później to dalej wszystko będzie tak jak ustawiliście.
A nie mozesz po prostu zrobic shortcut do chatgpt app?
Ale nie ma Siri mądrej i głupiej, jest ta co zawsze z innym interfejsem i kiedyś w przyszłym roku ma być nowa, czy czegoś nie wiem?
I widzisz. Ja o tym kiedyś wiedziałem, ale wypadło mi to z głowy kompletnie jakby w niej nigdy tego nie było. Masz sto procent racji.
Dla kontrastu Gemini na najtańszym pixelu działa i w pół sekundy odpowiada (i odpowiada dobrze!)
super ale zero szans na przejście na drugą strone, za bardzo sad mnie trzyma:(
Mnie po prostu trzyma ogólna satysfakcja i brak ciekawości. Jestem zadowolony, nie czuję potrzeby szukać alternatywy.
A już biorąc pod uwagę utratę iMessage i FaceTime to w ogóle jakieś żarty.
Niech sobie ten android istnieje i ma się dobrze, ale pliz z dala ode mnie i osób z którymi się komunikuje
Już tam byłem, nawet dwa razy. Za cholerę nie. Zostanę przy jabłkach. A jak mnie nie będzie stać na nowe, to będę kupował SE, albo używane. Tak samo z komputerem. Jak mi MacBook Air z M1 wyzionie ducha, to jak mnie stać na nowego nie będzie, to albo używka, albo Mac mini, albo linuxa, bo windy prywatnie też nie zniesę.
Sa juz MacBooki Pro. Zwykły m4 ma 16Gb, a m4 pro ma teraz 24GB w podstawie. Ten zwykły m4 bedzie najlepiej sie sprzedawał imho. Co ciekawe MacBooki Air z M2 i M3 też mają w podstawie 16GB.
ja jestem ciekawy z tymi ramami czy one faktycznie będą ogólnie dostępne do wykorzystania czy apple stwierdziło, że musi wrzucić wszędzie to AI on machine i to dodatkowe 8GB nie będzie zjadane przez nawet zwykłe czynności AI, które bez AI można było sobie robić “zwyczajnie”.
Niby ram do AI ma się nijak (edit. chodzi mi o taki ram tradycyjnie rozumiany do dyspozycji procesora a nie ten z układów graficznych) ale jak to wszystko jest na jednym chipsecie to ja wiem czy to nie jest jakoś wspólnie wykorzystywane?
Takie moje gdybanie bo fajnie, że dali wszędzie 16 gb w podstawie ale przypadkiem się to zbiegło z puszowaniem AI wszędzie gdzie się da.
Tak samo iphony. AI dostępne tylko na tych, które mają 8gb ram.
Kolego. Tu rozmawiamy o Apple.
Androidy to nie tu.
Masz ostrzeżenie
Wiem, że to bardzo świeży temat i pewnie wyniki dopiero będą znane za jakąś chwilę, po premierze sprzętów, ale już tu rzucę. Zbieram się powoli by kupić jakiś kąkuterowy sprzęt z jabłuszkiem (czy, to miniak, czy aira itp.). Od razu zaznaczę, ostatnie co miałem, to jeszcze na intelu, więc dawno i nie prawda.
Anyway z tego, co czytałem, to przy planowaniu developowania rzeczy i stawianiu kontenerów (raczej własny development projektów po godzinach, nie rozwiązań komercyjnych, ale przynajmniej kilka serwisów w tym grafany, prometheus itp.), to minimum 16gb ramu. Z tego, co czytam Apple dzisiaj zmieniło standardy i 16gb jest jako minimum w związku z Apple Inteligence. No i moje pytanie, czy w takim wypadku 16 będzie dalej dobrą opcją, czy jednak należy myśleć, o czymś więcej.
Z innych “cięższych” use casów, to obrabianie rawów w Affinity.
Anyway z tego, co czytałem, to przy planowaniu developowania rzeczy i stawianiu kontenerów
zastanów się jeszcze raz czy chcesz sobie to robić, jak dla mnie docker desktop to straszny wrzód na dupie, uciekłem na pingwina w robocie i żyje mi się dużo lepiej
(raczej własny development projektów po godzinach, nie rozwiązań komercyjnych, ale przynajmniej kilka serwisów w tym grafany, prometheus itp.), to minimum 16gb ramu
to zależy co dokładnie chcesz stawiać, ale jak dasz dockerowi 8GB, to może być ciasno
Nie no desktop, to straszny wrzód na dupie, znaczy na 80% myślę nie bedę korzystał z dockera, tylko jakiejś opensourcowej alternatywy i opakuję to k8sy.
No ogólnie chcę popisać jakiś projekt (zbytnio nie mam pomysłu jeszcze jaki), na którym sobie postawię rozwiązania ze stacku technicznego, które są popularne w ofertach. Pewnie właśnie jakieś bazy, toole do observability i microservicy w różnych technologiach i komunikację między nimi.
to zależy co dokładnie chcesz stawiać, ale jak dasz dockerowi 8GB, to może być ciasno
No pytanie ile wolnego ramu zostanie przy procesach systemowych z tych 16
Edit. Wiem, że ten opis trochę brzmi, jak bym nie wiedział co robię i kupował komputer specjalnie pod to, ale development już sobie robię na obecnym sprzęcie, ale nie chcę nadmiernie w szczegóły wchodzić
Dzięki, nie ma potrzeby… mam na służbowym…
Tap to Pay jest teraz dostępna w 17 krajach, w tym w Stanach Zjednoczonych, Wielkiej Brytanii, Kanadzie, Australii, Japonii, Austrii, Czechach, Irlandii, Rumunii, Holandii, Szwecji, Brazylii, Włoszech, Francji, Tajwanie, Ukrainie i Niemczech.
Podkreslilem potegi gospodarcze z ktorymi Polska nie moze sie rownac
Polska dla Apple to jak matematyka dla Noble’a Moze jakis Polak podkradl żonę Timowi i teraz sie msci?