🏦 Aplikacje do budżetowania

Po roku używania YNAB w stylu on the wagon / off the wagon mogę z czystym sumieniem powiedzieć że ta aplikacja zrobiła najwięcej dla moich pieniędzy. Sama koncepcja mocno pomaga zwłaszcza jak ktoś ma częste impulsy zakupowe.

2 polubienia

Ja jestem jeszcze na trialu, a już widzę jak niesamowity potencjał ma ta aplikacja! Dzięki zerkaniu w budżety zapisane w YNAB chyba pierwszy raz w życiu powstrzymałem się przed jakimś impulsywnym zakupem :o a jednocześnie łatwo można te pieniądze przesyłać z jednego kategorii do drugiej, na wypadek nieprzewidzianych wydatków itp. Po miesiącach jak nie latach poszukiwań wiem że to jest ta apka której szukałem :slight_smile: (mimo tego co pisałem kilka postów wyżej o Actual haha

App Store
Google Play

a znacie jakis program ktory godnie zastapi excela przy inwestowaniu? Kilka portfeli, roznego rodzaju aktywa (od fizycznego zlota do akcji obligacji walut), wielowalutowy, i najlepiej selfhosted, bo nie chce sie dzielic detalami finansowymi z kimkolwiek w sieci.
Idealnie gdyby potrafil sie np podlaczyc do roznych kont i sciagnac ich stany, ale podejrzewam ze cos takiego jest prawie niemozliwe
Chcialbym aby potrafil liczyc proporcje roznych aktywow w portfelu, potrafil podac zsumowany biezacy stan finansow, oraz jakies proste prognozy typu "przy obecnych warunkach dane aktywo urosnie tyle i tyle do tego roku)

2 polubienia

Szukam czegoś ładniejszego niż excel na iOS

• darmowa (bez jednorazowych i miesięcznych opłat)
  • opcja tworzenia kategorii
  • nie potrzebuje połączenia z bankami i portfelami itp
  • w zł ale jeśli są inne waluty to ok (np GBP)
  • chce widzieć na jaką kategorię wydałem ile kasy
  • podsumowanie całych wydatków jakie tam wpisałem.

Potrzebuje zrobić sobie spis wydatków na pewny cel, z podziałem na kategorie, tak żebym widział ile wydałem na poszczególne kategorie i ile całościowo, jest coś co możecie polecić? Istnieje coś takiego w świecie finanse ?

Ps. Żeby oczy nie krwawiły jak przy excel :wink:

Numbers ewent. Airtable :thinking:

1 polubienie

Miesiąc temu zacząłem korzystać z Expenses, jako trackera codziennych wydatków.

Chciałem wpisywać wydatki ręcznie by lepiej czuć gdzie uciekają mi pieniądze. Aplikacja jest tania, ładna, ma synchro iCloud z Mac, nie ma subskrypcji, a wszystko można eksportować do csv.
Generalnie bardzo polecam, jeśli ktoś chce w prosty sposób śledzić wydatki bez wodotrysków.
A do śledzenia oszczędności, inwestycji itp to tylko Excel/Google Sheets.

1 polubienie

Cześć, z kolegą też rozwijamy od dwóch lat aplikację easybudget.pl
Nasza idea to mix rozwiązań konkurencji - do prowadzenia budżetu domowego systemem kopertowym.

Dostępna jest online i jako PWA (do zainstalowania na telefonie/tablecie).
Skupiamy się tylko na Polsce w związku z czym póki co dostępne wyłącznie złotówki/język polski. Mamy 35 dniowy okres próbny, a później niedroga subskrypcja.

Nasze funkcjonalnośći to m.in.:

• kategoryzacja / planowanie / spisywanie przychodów i wydatków
  • szablony transakcji (np. do definiowania transakcji cyklicznych)
  • import transakcji z banków / eksport budżetu (plany+transakcje) do csv (jak ktoś lubi dodatkowo przeanalizować w excelu lub w Power BI :D)
  • współdzielenie budżetów
  • statystyki/rozliczenia
4 polubienia

Wyglada naprawde fajnie! Już się bałem ze jest tylko strona, ale na szczęście jest dobrze działające PWA.
Czy apka obsługuje może inne waluty? Nie mogę tego znaleźć nigdzie.

Ale śmiesznie lewitujący plus na głównej stronie :smile:

1 polubienie

Myślę, że odpowiedź znajduje się w początkowym komentarzu

4 polubienia

Dobra, nie umiem dziś czytać. Dzięki! :grinning:

3 polubienia

Dzięki za pozytywny feedback!
Tak jak napisałem - apka obsługuje jedynie złotówki, ale każda sugestia jest ważna i nie wykluczam, że dodamy więcej opcji!

Jak masz jeszcze jakieś pomysły to wal śmiało tutaj lub odpisz na maila powitalnego to porozmawiamy :slight_smile:

do osób, które korzystają z MoneyPro - jak się edytuje płatności generowane automatycznie (te powtarzajace się). Kiedyś taką ustawiłem ze stałą kwotą ale chciałbym aby już się nie generowała i nie moge znaleźć gdzie tego szukać.

Budżet - twoja płatność, klikasz w “miesięcznie” i tam zaznaczasz do kiedy ma być powtarzalna albo jeśli jej już nie chcesz to “usuń”

1 polubienie

Ale to zmieniasz wtedy wysokość budżetu a nie płatność cykliczna.

A jak wejdę w dana płatność to mam tylko opcje „zapłacone” i „rozliczone”.

A dobra, wiem chyba o co ci chodzi.
Możesz zmienić liczbę powtarzających się transakcji w ustawieniach swojego urządzenia iOS. Przejdź do Ustawienia iOS > Money Pro > Powtórz Transakcje. Na Mac otwórz menu główne i wybierz Money Pro > Preferencje > Powtórz Transakcje. Żeby wyłączyć funkcje Powtórz Transakcje, wybierz Pokaż > Żadne.

też nie to. Jak się tworzy transakcje to można ją ustawić jako automatic i repeat.

No i tak musiałem sobie kiedyś ustawić jako powtarzającą się płatność. Ale teraz już nie chcę. Jak wchodzę w edycję płatności, która się wygenerowała automatycznie to nie ma opcji, żeby zakończyć jej generowanie. Można tylko usunąć tą wygenerowaną

No to w sumie nie wiem :slight_smile: Nie ustawiam tego, bo wolę ręcznie kontrolować.

Moze musisz pierwsza instancje tej transakcji?